Насловна Друштво Отворене „Дучићеве вечери поезије“

Отворене „Дучићеве вечери поезије“

0
ПОДИЈЕЛИ

ducicevi dani poezije

Додјелом „Дучићеве награде“ пјеснику Ранку Јововићу на свечаној академији под називом „Не окрећи од мене главу, Господе“, у Требињу је почела традиционална културна манифестација „Дучићеве вечери поезије“.

О стваралаштву овогодишњег лаурата говорио је пјесник Желимир Никчевић који је истакао да је Јововићева лирика прожета етичком димензијом.

„Компликована биографија са свим њеним судбинским ломовима директно је изложена лирској обради, а Јововић је један од оних ријетких дијагностичара који нигдје себе не изузимају него, напротив, свједоче својим животом једнако као и својим стиховима“, нагласио је Никчевић.

„Гдје је год наша српска земља тамо је наша отаџбина, тамо је Дучић. Наша отаџбина је слобода и тако то осјећам. Да је памети, Дучић би и јуче и данас био диригент српске нације“, сматра Јововић.

У културном програму Академије стихове пјесника казивали су Небојша Кундачина и Биљана Ђуровић, глумци Народног позоришта из Београда, уз пратњу Хора „Бањалучанке“, под управом диригента Младена Матовића. Публици су се представили и Дуња Симић, сопран, и Ана Симанић, мецосопран, уз клавирску пратњу Дуње Марковић, те Гудачки квартет и студенти четврте године глуме Академије умјетности Универзитета Бањалука, у класи Јелене Трепетове Костић. Међу многобројним гостима Свечаној академији присуствовали су добитници Дучићеве награде – Матија Бећковић, Милосав Тешић, Мирослав Максимовић, Ђорђе Сладоје и Рајко Петров Ного.

Свечаној академији претходило је дружење пјесника и ученика Гимназије „Јован Дучић“ и промоција каталога „Јован Дучић у дипломатији“.

Другог дана манифеставије, сутра, у 10.00 часова у Херцеговачкој Грачаници на Црквини биће служен помен Дучићу, а потом ће у задужбини Бранка Тупањца бити отворена изложба под називом 1.700 година Миланског едикта. У Музеју Херцеговине пјесник Рајко Петров Ного бесједиће о 200 година од рођења Петра Другог Петровића Његоша, а затим ће бити отворена изложба акварела, цртежа и слика требињског сликара Љубомира Милојевића. Увече у Дому културе биће одржано пјесничко вече „На Дучићевом путу“.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here