Насловна Друштво Отворена изложба „Пламени поздрави“

Отворена изложба „Пламени поздрави“

0
ПОДИЈЕЛИ

У Музеју историје Југославије отворена је изложба „Пламени поздрави: репрезентативни портрет дјетињства у социјалистичкој Југославији“, пројекат Киоск-платформе за савремену умјетност, ауторке Ане Адамовић.

579086_portret-detinjstva-kucevo1969-foto-promo_f

На изложби су представљени радови умјетника са простора бивше Југославије – Душице Дражић, Дејана Калуђеровића, Саше Каралића, Ирене Лагатор Пејовић, Младена Миљановића, Ренате Пољак, Дубравке Угрешић, групе ШКАРТ и Ане Адамовић, наводи се у саопштењу Музеја.

Изложба „Пламени поздрави“ предлаже ново промишљање социјалистичке Југославије – њене структуре, карактера и насљеђа – кроз истраживање репрезентативне слике дјетињства.

Истражујући званичне архиве и приказујући их кроз интервенције савремених умјетника поријеклом из некадашње Југославије, пројекат преиспитује и могућност колективног сјећања на земљу која више не постоји, као и статус архива овакве земље у новонасталим националним државама. Полазиште умјетничког истраживања и самог пројекта чини богата архива Музеја историје Југославије, више од 260 фотографских албума које су предсједнику Титу од 1945. године поклањале школе, пионирске организације и остале дјечје установе широм некадашње државе.

Овај материјал, чија дигитализација је у току, приказује како је југословенски народ желио да се представи своме лидеру и вођи, али свједочи и о уграђивању основних државотворних принципа у свакодневицу дјеце и младих – истинских социјалистичких људи будућности.

Аутори изложбе документе искористили су као полазиште за поновно промишљање не само конструкције социјалистичког дјетињства, већ и самих принципа на којима је та држава грађена, али и њене историје и распада.

„Овом изложбом Музеј наставља праксу отварања својих архива за мултидисциплинарна истраживања и умјетничке интерпретације, али исто тако и сарадњу са невладиним организацијама и умјетничким удружењима „ навела је директорка МИЈ Неда Кнежевић.

Кнежевић се захвалила Киоск-платформи за савремену умјетност и Ани Адамовић, што су на овом окупили значајне уметнике са простора бивше Југославије. Изложба, која је реализована у сарадњи са МИЈ уз подршку Балканског фонда за демократију, форума ЗФД и Министарства културе, трајаће до 19. априла, а 12. и 24. марта биће одржане панел дискусије са саговорницима из региона.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here