Насловна Друштво Отворен јубиларни „Кустендорф“: Отпор свима који уништавају филм

Отворен јубиларни „Кустендорф“: Отпор свима који уништавају филм

0
ПОДИЈЕЛИ

Десети међународни филмски и музички фестивал Кустендорф отворен је вечерас у биоскопској дворани Проклета авлија на Мећавнику.

На почетку церемоније изведена је слепстик тачка инспирисана елементима овогодишњег плаката Фестивала. Уследио је ретроспективни филм са снимцима, музиком и мотивима са претходних девет фестивала.

kustendorf

Церемонија отварања настављена је говором Емира Кустурице. Он је истакао да је главна идеја Фестивала да створи место сусрета за младе и остварене ауторе, рекавши: „Пошто сам и сам био студент, сећам се шта је за мене значило да сретнем, на пример, Формана. После тога сам дуго мислио да ли ме је погледао овако или онако, да ли он тај мали филм којег сам му показао воли или ме фолира, али је идеја о великим ауторима остала идеја водиља у мом стваралаштву.“

– Емотивно је било да гледам себе уназад или важније је куда даље. Проблем је јер су сви велики уметници прошли кроз овај фестивал. Једино решење је да чекамо да они који су овде победили постану велики – рекао је Кустурица и наставио:
kusturica 1– Ми смо започели овај фестивал у уметничко невреме. У зачетку технолошке револуције у којој су отворени многи прозори, многи нови начини приказивања филмова. Ту је највише страдао филм који је комбиновао забаву и уметност. Али ми смо срећни шта постоје људи који негују уметничке филмове и који долазећи овде побуђују наду за будућност оних који тек почињу – рекао је Кустурица.kusturica

Лаву Дијазу, режисеру са Филипина и добитнику Златног лава на фестивалу у Венецији, потом је уручена традиционална награда за Будуће филмове.

Владан Вукосављевић, министар културе и информисања Републике Србије, отворио је фестивал говором, поздрављајући госте фестивала и истичући вредност борбе коју Фестивал води за ауторски приступ филму и поручио: „…свима онима који су покушавали да од филма направе скаредну став и да запрљају оно што су људски таленти породили, желим да брзо умру мушки.“

Церемонија отварања завршена је концертом Но смокинг оркестра уз Адама Стингу и Новосадски Биг Бенд. Концерт је почео нумером из филма Жена која је отишла, а затим су уследиле теме из филмова Емира Кустурице.

(Искра)

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here