Насловна Мозаик Отварање изложбе слика и цртежа Теодоре Стојановић

Отварање изложбе слика и цртежа Теодоре Стојановић

0

„У организацији ЈУ Музеји и галерије Будве у сриједу, 13. јуна 2018. године, у 20 часова, у простору Модерне галерије, у Старом граду, биће отворена изложба слика и цртежа Теодоре Стојановић, академске сликарке из Београда“, саопштено је данас из ЈУ Музеји и галерије Будве.

„Изложба представља избор – ретроспективу од шездесет слика насталих током година под називом ‘Живот, илузија и борба'“, написано је у саопштењу.

О радовима и стваралаштву ауторке Оливера З. Мијушковић каже: „Београдска филозофкиња и сликарка, Теодора Стојановић свакако је једна од оних која се вјешто упушта у коштац са бројним питањима која су у интересу сваког мислећег појединца. Она није само филозоф и није само сликарка. Она своје сликарство и умјетничке радове боји филозофским питањима. Јасно стављајући до знања да на живот гледа као на смисао и никако као живот сам по себи, Теодора нам нуди дјелић свог мислећег бића кроз слике које су својеврстан филозофски, егзистенцијалистички атлас који треба знати пратити уколико добро познајемо Сартра, Камија, Сабата, а усудила бих се рећи и Хајдегера или Достојевског…

Својим сликама које носе и симболичне наслове Birth, Death, Evil, Kiss, Existence, Fear, Kreator, Hanging, Komander-cyborg и бројним другим, ова умјетница и филозофкиња нам јасно поручује на који начин види тоталитет и свијет око себе. Њен филозофски став вјешто бјежи Лајбницовом објашњењу зашто је овај свијет најбољи од свих свијетова, али ипак нам јасно даје до знања да живот са свим својим манифестацијама и позитивном и негативним, и љубави, и страхом, и рођењем, и смрћу, и добрим и злим, заправо треба да буде осмишљен и проживљен“…

Теодора Стојановић (1981) завршила је Академију Лијепих умјетности у Београду у класи проф. Душана Оташевића и последипломске специјалистичке студије у класи проф. Владимира Величковића, као и филозофију на Филозофском факултету у Београду.

Остварила неколико самосталних изложби, и учествовала на мноштву групних изложби у земљи и иностранству.

Члан је више умјетничких организација Улус-а, Освојила је више међународних награда и признања, међу којима многобројне 2017.год. :http://monthlymasters.org/ Monthly masters 1st place 2017.; Alessandro Constance Foundation, International Awards Talent and Professionals Madrid, Ritz; Biennal de Arte Roma Italy Award “Caravaggio”, Rome, Sale de Bramante; International Award “Dante Alighieri”; International Award “Francisco Goya”, Barcelona, Gran Theatre Del Liceu; The Metropolitan Empire Prize; Premio Arte, Milano, Teatro dal Verme, art curator Vittorio Sgarbi.

Изложбу ће отворити мр Бранка Чворовић, главна и одговорна уредница Радио Будве и новинарка која је дуги низ година радила емисије из културе. Радови се могу погледати до 24. јуна 2018. године.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here