Насловна Друштво Отпловио и мали док, а с њим симболично и стогодишња традиција

Отпловио и мали док, а с њим симболично и стогодишња традиција

7
ПОДИЈЕЛИ

Након што је из Бијеле почетком мјесеца одвучен велики док, реморкери су, након уговорене продаје, пут Турске управо одвукли и мали док Јадранског бродоградилишта.

Мали док је дуг 148 м, капацитета подизања 10 хиљада тона, капацитета дизалица 2,7 тона. Крајем априла ове године продат је једином понуђачу, Ozata Trasnaclika Sanayi ve Ticaret Limited из Турске, за 2,1 милиона евра.

„Управо Бијелу напушта и други, мањи док, на којем пише ‘Јадранско бродоградилиште Бијела’. Тиме, симболички, али и суштински, после скоро 100 година, бродоградилиште напушта Бијелу, Херцег Нови и Црну Гору“, написао је на свом Фејсбук-профилу функционер Демократског фронта Славен Радуновић, који је лично присуствовао догађају.

Како је подсјетио, мали док је изграђен баш у Бијелој, знањем и умијећем локалних инжењера и мајстора, а најгабаритнији је покретни објекат икад направљен у Црној Гори.

Натпис који је поменуо посланик Фронта, „Јадранско бродоградилиште Бијела“, исписан је на ћирилици. Тиме је, у продатом Монтенегру, симболика одвлачења дока додатно „обогаћена“.

Подсјетимо, велики док Јадранског бродоградилишта Бијела отиснуо се почетком августа са оперативне обале, на којој је био од 1976. године. Он је продат летонској компанији АБ Вакару Лаиву Гамyкла почетком јуна прошле године, за 11 милиона евра. Изграђен и купљен за 44 милиона марака у Њемачкој. Пуштен је у рад почетком 1976. године. То је био највећи плутајући док у бившој Југославији, са капацитетом дизања од 33.000 тона.

ПОДИЈЕЛИ

7 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Otplovilo je i staro i novo željezo u NK, podijeljene pare medju vjerovnicima da se ne talasa. Ostao samo kancerogeni grit. Zemljište tih 180.000. m2 sa tri GATA dje mogu pristati 3 kruzera prodaje se po cijeni m2 za 50 eura. Ostalo i 5/6 garsonjera koje koriste bivši radnici i samohrane majke koji su kao još uvijek Brodogradilišta i koje ne žele da prodaju, no da čekaju7 stateškog.

 2. 0
  0

  Sve što je u mrčogoriju bilo vezano za pomorstvo i što je donosilo ne mali profit nestaje . Dje će te remontovati to jada što je ostalo, da li neko razmišlja o tome?

 3. 0
  0

  Jedno sa pitam Radunoviću. Kako nakon objave da je ustupljeno mjesto na poslaničkoj listi tvojoj sekretarici iz Office centra imaš hrabrosti da uopšte komentarišeš bilo šta u Crnoj Gori.

 4. 0
  0

  А и шта ће montenegru докови и бродоградилиште? У питању је паразит који егзистира на убрзаном трошењу и распродаји ресурса Црне Горе. Питам:шта је montenegrо произвео, направио, створио (сем бруке и скандала и трговачких молова), од свог настанка 2006. године до данас? Ја се не могу сетити ничега… Трајаће тај паразит све док има шта да се распродаје…

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here