Насловна Друштво Откривена галаксија која не би требала ни да постоји

Откривена галаксија која не би требала ни да постоји

0
ПОДИЈЕЛИ

Интернационални тим астронома открио је нову галаксију која у теорији не би требало ни да постоји, док су посматрали објекте који су међу најстаријима у универзуму.

galaksija200_620x0

Мала галаксија настала је отприлике 700 милиона година послије “Великог праска“, што је само трептај ока када говоримо о временском оквиру који важи у универзуму, преноси “Спутњик“.

Како наводе научници, проблем је што је галаксија “прашњавија“ него што би требало, с обзиром да њену величину.

“Упркос томе што је прашина саставни дио када говоримо о чврстим небеским тијелима, ово је изненађење, јер је космос почео да постоји без прашине. Послије ‘Великог праска’, универзум су чинили водоник и хелијум, заједно са тамном материјом, која је невидљива за нас“, казао је истраживач са Универзитета Аризона Денијел Марон.

Марон је истакао да то што је та галаксија прашњавија него што би то требало да буде, није једино изненађење. ‘‘Прошле недјеље смо открили невјероватно велику црну рупу која датира из периода раног свемира. Такође смо пронашли галаксију просјечне величине која има више прашине него што би то у теорији требало да буде случај. Схватили смо да не знамо шта се догађало у том периоду“, додао је он, а преноси часопис “Натуре“.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here