Насловна Поглед Отимање или филозофија зла

Отимање или филозофија зла

3
ПОДИЈЕЛИ

Пише: Слободан Милић

На свим цивилизацијским достигнућима и тековинама Запада кроз вјекове преовладава и доминантну улогу има ОТИМАЊЕ. То њихово проклетство осјетили су велики број народа широм несрећне Земље. Уздуж и попријеко. Крваво, потцјењивачки и понижавајуће. Осјетили су силу и охолост.

Не може ми бити јасно никако феномен отимачког духа – а изгледа да су њему све подредили – који произилази из велике културе и демократије, којима су нам лажно пумпали главе. А наше празне главе примале ту страшну лаж. Они једноставно размишљају да је према слaбим и малим народима све дозвољено.

Ако посматрамо развојни пут отимачког духа он је у Европи био увријежен и дубоко укоријењен још прије Колумба. Колумбо је своје галије са морнарима и храном попунио отимачком урођеном одликом као и отимачким моралом. Све више ми је јасније да је Колумбо мање славио откриће Индије (мислио је да је открио Индију) а више нова поља за пљачке и отимања. Можемо да мислимо како су срећни били он и морнари када су им се указала разна богатства од миришљавих зачина, банана и осталог непознатог воћа и посластица од сребра и злата. Зар не убијаше и не рушише многе градове зато?

Ту је почео и нашао погодно тло отимачки дух, ту се развио и почео да шири добијајући и достижући невјероватне размјере. Нема стопе у Америци гдје је ступила њихова стопа а да је била хришћанска и цивилизацијска.

Када данас разматрам тај огромни распон од Колмба до наше Иване Шпановић, то је нешто затрашујуће и непојмљиво.

Да не кажете како преувеличавам и измишљам морамо се подсјетити само ствари којима су испуњени велики западни музеји. Када би вратили експонате које су опљачкали народима по свијету и пренијели код себе остале би празне грађевине музејске. Пирамиде могу да захвале својим тешким каменим блоковима а данас би и оне чамиле и тавориле негдје по западним прдопољинама. Лажни европски дух би се шепурио и дувао показујући без стида туђе творевине духа.

Замислите како се осјећа Грк када дође на примјер у Лувр и мора да плати улазницу да би видио тековине своје грчке цивилизације како чаме у самоћи музејских одаја. Да ли може бити страшније ствари од ове. Могу ли ти западни дух и морал, који су за мене увијек били лажни, једном одлуче и да отето врате. Мало могрен! Они кажу сваком своје.

Они и данас настављају стари наук отимања разних богатстава и територија свуда по свијету. Сјетимо се Кувајта, Фокланда, Косова и Метохије и фашистичког модерног поробљавања ширењем НАТО пакта и америчке силне самовоље. Шта су Румунија, Пољска, Бугарска… колоније. Земље које су добровољно прихватиле колонијални јарам.

Овдје готово да заборавим и нашег пливача Чавића а његову златну медаљу окачили на Флипсове груди.

Ја сам пред прошлу Олимпијаду објавио текст под насловом Фашизмом по руским спортистима. Наслов треба да гласи Фашизмом по православним спортистима.

На крају, да завршим да је запад огрезао у неморал и биједу људског духа и не видим како ће се спасити. Сви полажемо наде у Трампа који је неоспорно моралан и поштен али још немоћан пред неморалом и лажима који су се таложили од Кенедија од њега.

Да бисмо сачували нашу самобитност у најцрњем положају у који смо се нашли морамо да се држимо морала Марка Миљанова, народних пјесама и прича и да нам увијек традиција свијетли и буде путоказ пред очима.

Такмичарка која је примила нашу медаљу ако има зрнце морала никада не може бити срећна. Гледаће на њу као на нешто туђе. Уосталом, срећна јој била. А судије, проклети били по сто пута.

3 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Prazna glava, kao i prazna posuda najbolje primaju. Nekriticki, sve sto se siplje.
  Korova je previse. Pojeo je plemenite biljke.
  Tako je kad se zapusti i ne gaji se.
  Zlo dobroga donijet nemoze.

 2. 0
  0

  исто питање, човек врти, лето 98.

  …“Зашто Срби морају да моралишу кад победе противника? Не тражите тај одговор од писца овог текста јер је и он Србин! (Боље би Србима било да се на овом месту упитају о стварном односу принца Марка и виле Равијојле и тако испитају подземље свог чудноватог либида).

  Тако је, као, било а сад смо ту где смо. У најновијем рату (боју) који тако упорно траје, изазивајући зевање (а трајаће још дуго јер су нас назвали „регионом“) чудно бејаше српско јунаштво! Прецизније, још чуднија су правила која су дефинисала јунаштво. Противно искуству хиљаду триста каплара синчићи актуелне „српске“ елите шмрчу кокаин на журкама у Лондону или на Тајланду са синчићима „противника“ њихових татица. Касни титоизам на делу!…“

  http://www.srpsko-nasledje.rs/sr-c/1998/07/article-01.html

  …“Духован човек је – сав бол. То јест, њега боли то што се догађа, боли га због људи. И због те боли му се даје духовна утеха…“, Старац Пајсије Светогорац (Езнепидис)

  https://stanjestvari.com/2017/06/20/ako-crkva-cuti/

  https://stanjestvari.com/2017/06/20/greh-usao-modu/

  …“Данашњи људи су, без изузетка, фасцинирани грехом, и видећи да неко не следује духу времена, да не греши, да има капљицу поштовања – називају га заосталим, ретроградним. Такве људе узнемирава, што неко не греши. Они сматрају грех прогресом. А то је горе од свега. Ако би савремени људи, који живе у греху, у крајњој мери, то признавали, онда би их Бог помиловао. Али они оправдавају оно што нема оправдања и певају песму греху. А сматрати грех прогресом и говорити да је моралност одживела свој век – то је осим свега осталог, најстрашнија хула на Духа Светога…“

  негде чучи то, онда и Рамбо напише пјесму и узме лову
  Zreo za penziju, Rambo Amadeus

  https://vimeo.com/123346431

 3. 0
  0

  Отимачина је друго име запада. Погледајмо само „Опијумски рат“, о чему се ту радило ? Британија и њена компанија су имале екслузивно право снабдевања Кине опијумом – оновременим наркотиком. То је доводило до разорних последица по друштво, разваљене породице, крахирани појединци, стотине хиљада кинеза је услед тога умрло, и кинези су решили да томе стану на пут – јер на крају продаја опијума је била противзаконита подједнако као и у Британији. И шта ие десило ? Британија је повела рат против Кине. Кина је изгубила и морала да прихвати да Брити и њихови домаћи дистрибутери ткзв компрадори наставе да трују и убијају народ.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here