Насловна Политика Осуђене за куповину гласова Влада и даље држи на послу

Осуђене за куповину гласова Влада и даље држи на послу

0
ПОДИЈЕЛИ

Влада Црне Горе, односно Министарство рада и социјалног старања незаконито држи на послу директора Центра за социјални рад Пљевља Јуса Ајановића и службеника те институције Ермина Нухановића, осуђене за куповину гласова пред парламентарне изборе 2012. године.

batocina-izbori-glasanje-kupovina-glasova-1361230557-270127

Притом, Закон о раду у члану 130 предвиђа обавезу да се спроведе суспензија запосленог ако је прогив њега покренут кривични поступак због кривичног дјела учињеног у раду или у вези са радом.

Од почетка кривичног поступка у вези са афером куповине гласова у Пљевљима 2012. године, коју је разоткрио МАНС, Ајановић и Нухановић нијесу сносили никакве последице од Владе, чак је средином прошле године разматрана и могућност унапређења Ајановића.

Ајановић и Нухановић организовали су у септембру, октобру и новембру 2012. године исплату око 20.000 евра грађанима из буџета преко страначке мреже ДПС-а, али их је судија Основног суда у Пљевљима Љиљана Поповић прошле године осудила на условну казну затвора. Након жалбе тужилаштва, Виши суд у Бијелом Пољу осудио је Ајановића и Нухановића на шест мјесеци затвора.

По сазнањима, Јусо Ајановић и Ермин Нухановић и даље редовно долазе на посао, и од суспензије и других последица нема ништа, бар засада.

Закон о раду, то јест члан 130, предвиђа да ће запослени бити привремено удаљен са посла ако је затечен у вршењу повреде радне обавезе за коју је предвиђено изрицање мјере престанка радног односа, односно раскида уговора о раду, ако је запосленом одређен притвор, од првог дана притвора док притвор траје, ако је против њега покренут кривични поступак због кривичног дјела учињеног у раду или у вези са радом или ако је против запосленог покренут поступак због кривичног дјела корупције. Влада Црне Горе према актерима куповине гласова досад није примијенила ниједну од тих мјера.

Из Министарства рада и социјалног старања средином прошле године су казали да неће та питања коментарисати до окончања поступка (доношења правоснажне пресуде) с обзиром да се ради о првостепеној одлуци суда, која није правоснажна, и поштујући претпоставку невиности. На челу тог ресора је функционер ДПС-а Предраг Бошковић, који је иначе из Пљеваља, као и Ајановић и Нухановић.

Усред суђења за злоупогребу службеног положаја и куповину гласова у Пљевљима, у јулу ове године, Влада је на предлог министра Бошковића дала сагласност да се Ајановић именује за вршиоца дужности директора самосталног органа управе Завода за социјалну и дјечју заштиту до именовања директора. Но двије седмице касније тај предлог је повучен. Према одлуци Вишег суда у Бијелом Пољу Ајановић и Нухановић су осуђени на шест мјесеци затвора. Тај суд је поништио првостепену пресуду, што значи да ће Амер Хаџалић, Садик Булут, Абдулау Шуловић, Нада Боровић, Драган Тошић, Драгољуб Мазалица, Сеад Веснић, Ранко Деспотовић, Вања Сокић и Раде Струњаш морати опет пред судију.

Ајановић, који је функционер ДПС-а од оснивања, према подацима са сајта те партије, члан је страначке комисије за социјална питања. Како се наводи у пресуди, он је од 4. октобра до 28. новембра 2012. године у Пљевљима противправним искоришћавањем службеног положаја и овлашћења прибавио другом корист. Ајановић је издао два готовинска налога на основу којих је подигнут новац у укупном износу од 20.300 евра, а Нухановић је сачинио новчано задужење без датума, броја и службеног печата на износ од 19.750 евра.

Из службе за односе с јавношћу Министарства рада и социјалног старања јуче је  речено да још нијесу добили пресуду Вишег суда у Бијелом Пољу, и да ће након пресуде, министарство поступити сходно важећим законским прописима.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here