Насловна Друштво Осуда каменовања редакције ДАН-а

Осуда каменовања редакције ДАН-а

2
ПОДИЈЕЛИ

Редакција, дневног листа ,,ДАН“, поново се нашла на мети удара вандала, и оних којима смета писање слободне ријечи. Зграда редакције, каменована је у ноћи између сриједе и четвртка. DAN redakcija

Мушка особа, која је касније индетификована (за сада из МУП-а ЦГ ниси још објавили име) и приведена, је у четири сата ујутро дошла до редакције листа, и засула исту са више каменица. Том приликом уништено је стакло на огласном одијељењу листа, али и прозори радио станица ,,Д“ и ,,Д-плус“.

Нови напад наишао је на осуду Акције за људска права (ХРА), који су подсјетили да је ово већ седми напад на новинаре и њихову имовину у Црној Гори, од почетка 2015. године. 

„ХРА и Центар за мониторинг и истраживања (ЦеМИ) су на Првој националној конференцији о реформи правосуђа одржаној у оквиру пројекта ”Мониторинг реформе правосуђа у Црној Гори” предложили Министарству правде да Акциони план за спровођење Стратегије реформе правосуђа за период 2014-2016 допуни мјером којом би се обезбиједила израда анализе потребе да се допунама Кривичног законика Црне Горе пропише појачана заштита припадника професија које обављају јавну службу, а које су изложене повећаном безбједносном ризику, што укључује новинаре, адвокате, али и активисте за људска права, поготово за права сексуалних мањина. Оваква одредба је прописана, примјера ради, Кривичним закоником Србије“, наводи се у саопштењу ХРА.

НВО за људска права  Human Rights Watch, је у свом извјештају ,,Тешка професија; удар на слободу медија на Западном Балкану“, навела да је држава Црна Гора главни кривац за ситуацију безбједности припадника ,,седме силе“, јер не кажњава већину злочина против новинара. 

Подсјетимо, прошлог мјесеца су се догодила два напада на имовину дописница  ,,Дневних новина“,  у мају је оштећено возило дописника ,,ДАН-а“ из Бијелог Поља,  од почетка године десила су се још три напада на новинаре, тако да из ХРА закључују да се наставља са трендом из 2014. године, када је забиљежено десет напада на новинаре и њихову имовину.

Према информацијама из МУП-а, осумњичени за последњи напад на редакцију ,,ДАН-а“, није хтио д аоткрије своје мотиве за напад, ни у МУП-у, ни пред тужиоцем.

2 КОМЕНТАРИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here