Насловна Политика Оштра реакција из Загреба на изјаву Вучића

Оштра реакција из Загреба на изјаву Вучића

5
ПОДИЈЕЛИ

После изјаве премијера Србије Александра Вучића да је “Олуја“ најтужнији дан у српској историји, из хрватске Владе стижу оштре реакције.Trg-Bana-Jelačića-Zagreb

Хрватски медији наводе да је саопштењем реаговао министар одбране Анте Котромановић, који је истакао да радикална реторика није добар начин комуникације.

“Коментари особе која је ’90. с пушком у руци постицала све оно најгоре и позивала на убиства и мржњу нису нимало веродостојни. На ове најновије покушаје балансирања кривице и изједначавања жртве и агресора желим јасно да кажем, врло добро знамо ко је био агресор, а места попуст Сребренице и Вуковара најбоље говоре ко је био жртва. Операција “Олуја“ је била легитимна акција која је спречила још један масакр који би био много већи од Сребренице“, навео је Котромановић.

Према његовим речима, премијер Србије би требало да више уважава операцију “Олуја“.

“Без ње би данас врло вероватно морао да оде на још једну комеморацију и да се извини за још један геноцид. Ситне дипломатске игре не могу да искриве историјске чињенице. Рат се водио у Хрватској и БиХ. Хрватска је у последњих 20 година изградила државу која не подстиче мржњу и не оправдава оно што је било лоше и зато је данас чланица ЕУ и НАТО. Надам се да ће вођство Србије увидети да је то једини пут који води напред“, закључује се у саопштењу Котромановића.

Српски премијер је претходно рекао да би Србија доживела као увреду одлазак страних званичника на војну параду у Хрватској поводом 20. годишњице “Олује“.

Ипак, за разлику од свог министра, премијер Хрватске Зоран Милановић је реаговао далеко смиреније и рекао да је “Олуја“ празник за Хрватску, као и да је споредна ствар ко неће доћи на војну параду.

5 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Хрвати заборављају само једну ствар. За рат баш као и за секс потребно је двоје.

 2. 0
  0

  Мањег народа, а толико искомплексираног….У праву је био војвода Живојин Мишић (између осталог при реферисању регенту Александру почетком 1919. г. након обиласка Загреба, Карловца, Огулина, Госпића, Глине, Сиска, Вараждина и Ријеке): „…Из свега што сам видео и чуо, ја сам дубоко зажалио што смо се ми на силу Бога обмањивали некаквом идејом братства и заједништва, сви они једнако мисле, то је свет за себе… Ма са каквим предлогом да се појавиш, ствар је пропала…Ништа се неће моћи учинити…То нису људи на чију се реч може ослонити, то је најодвратнија фукара на свету која се не може зајазити ничим што би јој се понудило.“

 3. 0
  0

  Istina je da nije bilo „Oluje“ da bi Vučić sada morao da se izvinjava za još jedan genocid! Mnogo je da se zahtijeva neko poštovanje za ratne akcije za pravljenje velike Srbije!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here