Насловна Мозаик Оштра реакција ФСС-а: Никада нећемо признати рад самопрокламованог ФС Косова

Оштра реакција ФСС-а: Никада нећемо признати рад самопрокламованог ФС Косова

0
ПОДИЈЕЛИ

marko karadzic

Фудбалски савез Србије демантовао је информацију да ће се на седници Извршног комитета ФИФА дати сагласност да селекције тзв. „Републике Косово“ играју пријатељске мечеве, али без државних обележја.

Саопштење за јавност ФС Србије преносимо у целини:

„Поводом лажних чињеница и оптужби изнесених у дневном листу „Политика“, у броју од 29. новембра 2013. године, Фудбалски савез Србије издаје следеће

Саопштење за јавност

Апсолутно су нетачне све информације објављене у поменутом тексту. Најпре, ниједан члан Фудбалског савеза Србије неће присуствовати седници Извршног комитета ФИФА нити ће том приликом – нити било када, дати ма какву сагласност по питању легалности рада и активности такозваног и самопрокламованог Фудбалског савеза Косова.

А да се налазимо под изузетним притиском – налазимо се, и то у дужем временском интервалу, посебно у претходне две године. Подсећамо да смо о свим састанцима са надлежнима у ФИФА, која је и отворила ово питање, а којима су присуствовали и представници косовског фудбала, правовремено обавештавали јавност.

Суштина деловања Фудбалског савеза Србије са надлежнима у ФИФА по питању косовског фудбала своди се на константну и нераскидиву везу са челницима Владе Републике Србије, што ће бити и у времену које долази.

Подсећамо да је ове године председник ФИФА Јозеф Блатер посетио председника Владе Републике Србије Ивицу Дачића и да су том приликом разговарали о овој теми. Фудбалски савез Србије од тада чека на добијање званичних инструкција у даљем раду и све док их не добијемо нећемо прихватити учешће на било каквом састанку где би се о томе разговарало.

Подсећамо јавност на принципијелни став УЕФА и њеног председника Мишела Платинија да пријемо нових чланица – у овом случају Косова, није могућ без међународног признања у оквиру Уједињених нација. Фудбалски савез Србије се изборио на прошлогодишњој Ванредној седници Конгреса УЕФА да се о статусу пријема Косова и не одлучује, због поштовања поменутог правила, а наглашавамо да је већина од 53 земаља-чланица европске „куће фудбала“ политички признало Косово.

Челници Извршног комитета ФИФА су прошле године једнострано донели одлуку о могућности играња пријатељских утакмица клубова и млађих селекција са територије Косова у међународним оквирима, али под јасно дефинисаним условима – учешће без било каквих националних симбола (застава, химна, обележје на дресу…).

Верујемо да ће челници ФИФА имати и разумевања и скинути „случај Косово“ као евентуалну тему наредне седнице Извршног комитета, већ да ће се о тој проблематици разговарати када се за то стекну сви услови“, наводи се у саопштењу ФСС-а.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here