Насловна Друштво Основана Војвођанска академија наука, уметности и културе

Основана Војвођанска академија наука, уметности и културе

0
ПОДИЈЕЛИ

Скупштине Војводине усвојила је данас одлуку о оснивању Јавне установе Војвођанска академија наука, уметности и културе (ВАНУК) која ће се бавити, како је навео предлагач, унапређивањем тих области на територији покрајине.

novakovic 222

Подршку том предлогу Покрајинске владе дало је 58 посланика, њих 14 је било против а осам посланика није гласало.

Радом ВАНУК-а биће створени услови за “обезбеђење равноправности, очување и поштовање различитости култура националних мањина – националних заједница које постоје у Војводини”, навео је предлагач одлуке.

Покрајински секретар за науку и технолошки развој Владимир Павлов рекао је да је предлог о оснивању ВАНУК урађен у складу са одлуком Уставног суда Србије из 2012. године, после укидања дотадашњих ингеренција Војвођанске академије наука и уметности – ВАНУ.

Павлов је истакао да се ВАНУК оснива као јавна установа, у складу са Уставом, одговарајућим законима и Статутом АП Војводине.

Представници опозиције у покрајинској скупштини, углавном из СНС, критиковали су тај предлог истичући да је реч о “политичком пројекту Покрајинске владе”, који је уз то, како су додали, у суптротности са Уставом.

Посланик СНС Владимир Галић истакао је да је оснивање ВАНУК неприхватљиво пре свега из политичких разлога јер је, како је навео, академија наука и уметности “темељ развоја одређеног друштва и нације”.

У Војводини постоји и делује Огранак САНУ у Новом Саду и стога нема разлога за стварање ВАНУК, рекао је Галић и додао да оснивање такве јавне установе није могуће ни формално правно, пошто се то коси за законским одредбама.

Према одредбама Закона о јавним службама могуће је оснивање такве јавне установе само “ако постоји законом утврђено право и интерес за то, а тога нема”, нагласио је он у расправи.

Потпредседник Скупштине Војводине из редова СНС Ђорђе Милићевић изјавио је новинарима да ће одлука о оснивању ВАНУК бити “предмет оцењивања у Уставном суду”.

Шеф посланичке групе ДС у покрајинској скупштини Борислав Новаковић изјавио је новинарима да верује у то да се Уставни суд Србије неће бавити питањем оснивања ВАНУК-а.

“ВАНУК је институционални израз онога по чему је Војводина оригинална и специфична, као и онога што је у Војводини најдрагоценије и најважније, а то је култура различитости и различитост култура”, рекао је Новаковић.

И Посланик Лиге социјалдемократа Војводине Александар Мартон сматра да се оснивањем ВАНУК стварају додатни услови за очување равноправности и различитости у Војводини, посебно у областима науке, културе и уметности. 

На следећој седници покрајинске Скупштине, заказаној за 9. јул, посланици би требало да разматрају извештаје о пословању јавних предузећа “Војводинашуме” и “Воде Војводине” као и Туристичке организације Војводине.

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here