Насловна Политика Основана радна група за анализу аката ДИК-а

Основана радна група за анализу аката ДИК-а

0
ПОДИЈЕЛИ

Центар за грађанско образовање (ЦГО), Удружење младих са хендикепом Црне Горе (УМХЦГ) и Мрежа за афирмацију невладиног сектора (МАНС) основали су данас Радну групу која ће радити на анализи подзаконских аката Државне изборне комисије и сачињавању приједлога за унапређење.

Радна група састављена је од представника већине парламентарних политичких субјеката у Црној Гори и невладиних организација које се баве изборном проблематиком из разних углова, а како је саопштено, циљ групе биће да сагледа сва постојећа подзаконска акта којима се детаљно прописују различити аспекти изборних радњи и да понуди рјешења за унапријеђење, у сусрет предстојећим парламентарним изборима у октобру.

Као што су организатори Радне групе више пута до сада наводили, постојећа подзаконска акта посједују бројне недоречености, као што је то на примјер ситуација око могућности гласања лица која немају фотографију у систему МУП-а приликом закључивања бирачког списка или недовољно прецизирано коришћење права на тајно гласање за лица са инвалидитетом, као и обавезе у дијелу приступачности бирачких мјеста.

„Са друге стране, у неким подзаконским актима нису довољно прецизно прописани одређени правни поступци, примарно процедура за одлучивање по приговорима од стране изборних комисија и извођење доказа у тим поступцима, као и случајеви утврђивања сукоба интереса чланова органа за спровођење избора“, кажу ове НВО.

Обухват Радне групе односиће се на правила о раду бирачких одбора, о гласању путем писма, о одређивању и уређењу бирачких мјеста и о мјерама којима се обезбјеђује тајност гласања, етички кодекс органа за спровођење избора и пословник Државне изборне комисије.

„Уколико од стране чланова Радне групе буде постојао такав захтјев, овај обухват може се проширити и на сва друга подзаконска акта која су у надлежности Државне изборне комисије“, истичу НВО.

Планирано је такође да Радна група изврши анализу подзаконских аката и дефинише препоруке за унапређење до 7. јула, након чега ће препоруке бити консултоване са заинтересованом јавношћу и упућене Државној изборној комисији на даље поступање.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here