Насловна Политика Оснивач Шарли ебдоа осудио уредника

Оснивач Шарли ебдоа осудио уредника

0
ПОДИЈЕЛИ

Оснивач „Шарли ебдоа“ осудио је убијеног уредника Стефана Шарбонијеа да је „повукао цио тим у смрт“ тиме што је „претјерао“ са провокативним карикатурама.

sarli ebdo

Хенри Расел, стар 80 година, који је учествовао 1970. у стварању првог издања „Шарли Ебдоа“ (тада се звао „Хара кири ебдо“), обратио се Шарбонијеу постхумно ријечима „Стварно ти замјерам“, у колумни лијево оријентисаног магазина „Нувел обс“, објавила је Раша тудеј.

Расел, који пише под псеудонимом Делфел де Тон, написао је да је Шарбоније био „невјероватан младић“, али истовремено и „тврдоглави глупан“.

„Због чега је имао потребу да повуче цио тим тиме што је претјерао са карикатурама?“, упитао се он подсјећајући на карикатуре Мухамеда из 2011.

На Раселову колумну у „Нувел обсу“ одговорио је Ришар Малка, дугогодишњи адвокат „Шарли ебода“. Малка је писао Матеју Пигасу, једном од власника „Нувел обса“ и „Монда“.

„Шарб још није сахрањен, а „Обс“ није нашао ништа паметније да ради него да објави полемички и отровни чланак о њему“, написао је Малка.

„Прије неки дан уредник Нувел Обса Матеј Круасандо плакао је и говорио да ће наставити да се бори. Нисам знао да ће то урадити на овај начин. Одбијам да дозволим да ме савладају лоше мисли, али моје разочарање је огромно“.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here