Насловна Друштво Оснивач Ал Каиде: У Босни смо школовали кадрове за тероризам!

Оснивач Ал Каиде: У Босни смо школовали кадрове за тероризам!

1
ПОДИЈЕЛИ

Накадашњи оснивач и припадник терористичке организације Ал Каида, а од 1998. године британски обавештајац Ајмен Дин (37) рекао је у интервјуу за ББЦ да је Босна и Херцеговина била база за регрутацију чланова Ал Каиде.

islamski-teroristi-al-kaida

Он је јуче навео да су се неки од лидера Ал Каиде борили у одреду Ел Муџахид током рата у БиХ, а међу њима је био и Халил Ел Хаџ са којим је Дин још као тинејџер отишао у Босну да се бори.

“Ођедном сам се нашао на неком брду у БиХ са пушком у рукама. Имао сам осећај да учествујем у писању историје. У камповима за обуку учили смо о ратним тактикама и војним маневрима. Био сам са људима других националности, а сви смо били муслимани”, рекао је Дин који је рођен у Саудијској Арабији.

Један од лидера Ал Каиде који је прошао рат у БиХ био је и Халид Шеик Мухамед који је учествовао у организацији терористичких напада 11. септембра 2001. у САД, казао је Дин.

Према његоим речима, после рата у БиХ многи борци Ел Муџахида почели су да радикализују ставове према Западу и прибегли су тероризму.

Дин је посведочио да су неки, међу којима и поменути Мухамед, били разочарани што је после рата у БиХ у Сарајеву формирана секуларна, а не шеријатска власт.

Он је децембра 1998. године доведен у Лондон, након што је провео 11 дана у Персијском заливу у рукама агената британске обавештајне службе Ми 6 и од тада је лојалан властима у Великој Британији.

 

1 КОМЕНТАР

  1. 0
    0

    Svi smo znali za ovo, ali licemjerna zapadna javnost nije zainteresovana kad mudžahedini igraju „fudbal“ sa glavama srpskih vojnika na Ozrenu ili se sa njima u ruci „ponosno“ slikaju kao oni monstrumi iz „OVK“, pa i onda kada ritualno obezglavljuju egipatske Kopte, ali kada se ubijaju autori odvratnih i bogohulnih karikatura („Charlie Hebdo“), onda se liju „krokodilske suze“ i tobože „zbijaju redovi“ protiv terorizma! Kako su „sijali“, tako neka i „žanju“!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here