Насловна Друштво Осми Кустендорф данас отварају Тасовац и Кустурица

Осми Кустендорф данас отварају Тасовац и Кустурица

0
ПОДИЈЕЛИ

Осми међународни филмски и музички фестивал Кустендорф свечано ће вечерас у Дрвенграду на Мокрој Гори отворити министар за културу и информисање Иван Тасовац и оснивач фестивала Емир Кустурица, уз спектакл инспирисан историјом филма, најавила је ПР служба фестивала.

emir-kusturica-ivan-tasovac

После званичног отварања редитељу Андреју Кончаловском биће уручено специјално признање фестивала „Награда за будуће филмове“.

Прије свечаног отварања у Дрвенграду ће премијерно бити представљена изложба посвећена Кончаловском, коју је специјално за Кустендорф припремио Филмски музеј из Лођа. Стваралаштво Кончаловског је представљено јединственом колекцијом архивских материјала коју чине филмски плакати, фотографије и кадрови из филмова које је режирао.

Осми Кустендорф угостиће, поред раније најављених, још једног филмског ствараоца – иранског редитеља Бахмана Гобадиа. Он је аутор једне од прича из омнибуса „Разговори са боговима“ који ће бити приказан 23. јануара, а садржи девет прича о вери из визуре прослављених савремених аутора.

Гобади ће после пројекције заједно са режисерима Вориком Торнтоном и Кустурицом, који су такође изнијели свој поглед на религију у овом омнибусу, учестовати на радионици.

Гобади је аутор првог дугометражног филма на курдском језику у историји Ирана „А тајм фор дрункинг хорс“, који му је донио велики број међународних признања.

Осми Кустендорф ће до 26. јануара угостити и реномиране филмске ствараоце Алфонса Куарона, Бертрана Тавернијеа, Никиту Михалкова, Адилкана Јержанова.

Међународни жири који ће од 17 филмова прогласити овогодишње добитнике Златног, Сребрног и Бронзаног јајета, чине директорка Британског филмског института Аманда Невил, мексичко-амерички филмски продуцент Алекса Гарсија и француска филмска продуценткиња Клоди Осар.

Награду за најбољу фотографију „Вилко Филач“ доделиће шведски сниматељ мађарског поријекла Иштван Борбаш и Горан Воларевић, сниматељ слике из Београда.

У програму „Савреме тенденције“ директор Канског фестивалаа Тјери Фремо представиће дигитално рестаурирано издање филма Шарла Ванела „У ноћи“.

Сваке вечери, након пројекција и радионица, концерти музичких група употпуниће надалеко чувену атмосферу ноћног живота Кустендорфа.

У том програму наступаће румунски 12-члани оркестар Тараф де хајдукс, српска блуз гитаристкиња која живи и ради у Мемфису Ана Поповић, руска виолинисткиња Аљона Бајева, српски рок састав Партибрејкерс и молдавски трубач Адам Стинга у пратњи НС Биг Бенда.

Фестивал организује „Раста интернационал“, под покровитељством Министарства културе и информисања Србије, Мећавник града и ТНСО.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here