Насловна Поглед Осман Саладин не дозвољава градњу Теслиног музеја: Припадам националној мањини, жалићу се...

Осман Саладин не дозвољава градњу Теслиног музеја: Припадам националној мањини, жалићу се до Стразбура

5
ПОДИЈЕЛИ

На путу изградње будућег музеја Николе Тесле на Дорћолу испречила се приземна кућа, с нерешеним правним статусом. Парцелу на којој је планирана изградња здања од око 30.000 квадрата више деценија користи породица Османа Селадина и његовог кума Адема Зећирија. Док се не реши правни статус објекта од 98 квадрата, не може да почне планирање и изградња највећег научноистраживачког центра на овим просторима.

Озакоњење приземне куће на Дунавском кеју 30 започето је у Секретаријату за легализацију. У Општини Стари град потврђују да кућа нема грађевинску дозволу и да ће бити срушена ако Секретаријат одбије предмет.

Међутим, случај није нимало једноставан. Приземна кућа је подигнута 1934. године. У међувремену је постала власништво Луке Београд, односно фирме „Инос-Метали“.

Мој кум Адеми Зећири, као радник фирме, добија кућу на коришћење, а 1998. је откупљује – објашњава наследник Селадин, показујући документацију.

Збрку прави то што објекат нема грађевинску дозволу, не налази се у урбанистичким плановима и нема га на сателитском снимку. Зато у Општини Стари град кажу да ће поступати по одлукама Секретаријата за легализацију.

„Ми сада тај објекат не можемо да рушимо“, каже председник Општине Марко Бастаћ. „Знамо да је на том месту некад била стара кућа коју је инвеститор пре десетак година хтео да реновира. Није имао одобрење за то, али је ипак преуредио.“

Осман Селадин, као наследник Адема Зећирија, одлучио је да пресавије табак и тужи Град Београд, па да суд утврди чије је кућа власништво. И зашто је објекат, како тврди, волшебно нестао из урбанистичке документације.

09tesla 409x255 Осман Саладин не дозвољава градњу Теслиног музеја: Припадам националној мањини, жалићу се до Стразбура
Спорни објекат у улици Дунавски кеј / Фото Н. Фифић

„Правни ток је јасан. Кућа је добијена на коришћење, а касније је откупљена. У старим урбанистичким плановима недвосмислено је уписано да се на катастарској парцели 5/2 налази приземан објекат. Имам све папире. Припадам националној мањини и жалићу се до Стразбура“ каже за „Новости“ Селадин.

Плац од 78 ари на Дорћолу више деценија био је складиште за угаљ. На једном ару се налазе спорна кућа и окућница Османа Селадина, односно његовог кума Адема Зећирија. Селадин наводи да на основу документације жели да потврди власништво, а ако граду треба простор за научни центар, нека га експроприше.

Научни центар и музеј

Прва електрична централа у Београду налазила се баш на простору где се укрштају Дубровачка улица и Дунавски кеј. Стара централа је почела да ради 6. октобра 1893. године. Због симболике, градски оци су одлучили да баш овде изграде Музеј Николе Тесле. Осим поставке, на том месту биће смештени библиотека и научни кампус за студенте и професоре из целог света. Планирано је да се изгради центар за промоцију науке, младе таленте, информационе технологије и генетички инжењеринг.

 

5 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Ja neznam šta budale prave uvjek problem gdje ga ne treba biti i uvjek im je samo pljačka ljudi u glavi a onda Strazburi(ko da inkvizitori imaju poštenja).Dajte ljudima adekvatne zamjene za njihove stanove i ne pravite cirkus od Nikole Tesle nije zaslužio.

 2. 0
  0

  U tome i jest problem,treba narod zabavljati kako tamo jedan Siptra ili muslimna brani da se podigen nesto od opstenarodnog znacaja,dok na drugoj strani se rade politicki i strareski ustupci do besvijesti nekome, ko je istoriski protivnik ,i sve to treba da se prelomi preko ledja ovog Osmana.

 3. 0
  0

  Uvijek isto cepidlače prema sirotinji bilo to Srbija ili Crna gora . Umjesto da dovedu poštenog procenitelja i ljudima plate tu pušaru oni ćeraju mak na konac i pokušavaju da ih prevare sa korunpiranim sudovima ali kad je u pitanju da kupe sebi luksuzne limuzine ili reprezentacije ili telohranitelje , tu ntkako ne žale.

 4. 0
  0

  Какво бацање прашине у очи, фуј! Проблем није грађанин, ко год он био, већ се проблем налази у корумпираној и неспособној власти, која од сваке експропријације свесно и намерно прави циркус, да би заташкала своје криминалне активности. Хоће ли сада и код Селадина изјутра доћи њуди са навученим фантомкама, да га избаце напоље и сруше му његов дом? Јесте нехумано, али је за власт јефтиније него плаћање поштене тржишне накнаде за експроприсану имовину! Проблем су и прописи, који су свесно тако креирани да омогуће разноврсно мешетарење. Нека градоначелник Мали, ако је Србин и родољуб, сам поклони Граду своју кућу и плац за изградњу спомен комплекса неком другом нашем великану. Верујем дас ће њему, након таквог поклона, остати довољно стамбеног простора за смештај, за разлику од породице Селадин!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here