Насловна Политика Осамнаест година од парафирања Дејтонског споразума

Осамнаест година од парафирања Дејтонског споразума

0
ПОДИЈЕЛИ

dejtonski-sporazum

На данашњи дан се навршава 18 година од када је у америчкој бази Рајт Петерсон у Дејтону парафиран Општи оквирни споразум за мир у БиХ и његових 12 анекса.

Дејтонски мировни споразум, након тронедељних преговора, парафирали су тадашњи председници Србије Слободан Милошевић, БиХ Алија Изетбеговић и Хрватске Фрањо Туђман. Дејтонски споразум званично је потписан 14. децембра 1995. године у Јелисејској палати у Паризу.

Кабинет председника Републике Српске Милорада Додика објавио је тим поводом документ „Дејтонска структура БиХ и правни положај Републике Српске“ у коме се наводи да за БиХ постоје два правца: конфедерација са надлежностима предвиђеним Дејтоном или распад на три етничке територијалне јединице. У опширом документу се, између осталог, наводи да је много пута указано да је БиХ неуспешна држава те да не постоји већинска идентификација са садашњом БиХ услед нерешних међунационалних сукоба испољених у грађанском рату.

Дан парафирања Дејтонског споразума Република Српска обележава као републички празник.

  • Овим датумом показујемо значај тог датума и исказујемо опредељење за поштовање Дејтонског споразума, као међународног уговора којим је, не само завршен рат у БиХ, већ и одређено постојање и систем функционисања БиХ као сложене државе – наводи се у документу.

Анализирана је изворна дејтонска структура БиХ и истакнута значајна овлашћења ентитета. Будућност БиХ оцртава се у два могућа правца, наведно је у документу. Први је уставна реконструкција Федерације БиХ и формирање хрватске територијалне јединице, чиме би били створени услови за БиХ као конфедерацију са надлежностима које су утврђене Дејтонским споразумом за заједничке органе.

Други је распад БиХ опет на три етничке територијалне јединице, чак и у условима да претходно не буде решено хрватско питање.

Оптимално би било да БиХ буде цела из три дела, тиме би и међународни уговор могао опстати као један од највећих успеха америчке спољне политике – наведено је у документу „Дејтонска структура БиХ и правни положај Републике Српске“. Председница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је Дејтонски мировни споразум суштински камен темељац за Републику Српску и као такав ће бити задржан.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here