Насловна Политика Оптужити Асанжа значи оптужити и новинаре

Оптужити Асанжа значи оптужити и новинаре

0
ПОДИЈЕЛИ

julian_assange

Министарство правде САД закључује да треба одустати од кривичног гоњења Џулијана Асанжа, јер би у супротном морало да тужи и америчке медије и новинаре, преноси Б92.

Како за ,,Вашингтон Пост“ кажу неименовани званичници овог министарства, формална одлука још није донијета, али су минималне шансе да Асанж буде оптужен да је на интернету објавио војна и дипломатска документа која су имала ознаку тајности.

Асанж је другачији случај

Иако су сличне оптужнице подигнуте против Едварда Сноудена и бившег америчког војника Бредлија Менинга, правни савјетници министарства наводе да је овдје у питању другачији случај, пошто Асанж није био запослен у некој америчкој државној институцији, па због тога и не може да буде оптужен за одавање података.

,,Када би Асанж био оптужен, морали би да буду оптужени и новинари“, објаснио је за Вашингтон Пост бивши портпарол министарства правде Метју Милер.

У том случају би се на мети тужилаштва нашли и Њујорк Тајмс, британски Гардијан и Вашингтон Пост, пошто су ти листови објављивали Асанжове Викиликс податке.

Чека се потврда од да је америчка влада одустала

Портпаролка Викиликса Кристин Храфнсон рекла је раније ове недеље да та организација очекује званичну и формалну потврду да је америчка влада одустала од гоњења Асанжа.

Међутим, према писању вашингтонског дневника, за сада није јасно да ли ће Министарство правде САД и формално саопштити да затвара даљу истрагу.

Асанж се од јуна прошле године налази у амбасади Еквадора у Лондону, где је добио политички азил. Њега Шведска оптужује за наводни покушај силовања у тој земљи, али се његове присталице плаше, да би он, ако би прихватио да у Шведској одговара за те оптужбе, касније могао да буде изручен САД.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here