Насловна Друштво Општина ХН и УМХЦГ: Акциони план за особе са инвалидитетом

Општина ХН и УМХЦГ: Акциони план за особе са инвалидитетом

0
ПОДИЈЕЛИ

Општина Херцег Нови и Удружење младих са хендикепом Црне Горе заједно ће радити на доношењу Акционог плана за особе са инвалидитетом за Херцег Нови, закључено је на састанку руководилаца локалне управе и Удружења.

Састанак је организован на иницијативу Општине, а гости предсједника Стевана Катића, савјетнице предсједника Тамаре Вујовић и секретарке за друштвене дјелатности и спорт Весне Самарџић били су извршна директорица Удружења младих са хендикепом Црне Горе Марина Вујачић и предсједник Скупштине Удружења Миленко Војичић.

Договорено је да локална управа актуелизује израду нацрта Акционог плана за особе са инвалидитетом, а да ће Удружење дати свој коментар и сугестије како би овај документ био квалитетан и реално спроводив.

„Овај акт основа је за превазилажење проблема са којима се свакодневно сусрећу особе са инвалидитетом, а који се односе на кретање и приступ објектима. Он треба да по фазама дефинише конкретне акције и пројекте, у складу са важећим Правилником о ближим условима и начину прилагођавања објеката за приступ и кретање лица смањене покретљивости и лица са инвалидитетом,“ саопштено је из кабинете предсједника Општине Херцег Нови.

Извршна директорица Удружења младих са хендикепом Црне Горе Марина Вујачић је изразила задовољство што је позив за састанак стигао из локалне управе.

„За Удружење је свака тема приоритет и веома смо заинтересовани да будемо укључени у општинске пројекте који треба да особама са инвалидитетом олакшају живот у Херцег Новом,“ истакла је Вујачић.

Представници градске власти су их информисали да је у плану неколико пројеката, међу којима санација тротоара у Игалу и опремање плаже за особе са инвалидитетом. Биће поновљен позив за остваривање права на бесплатан паркинг, као и размотрена могућност стипендирања студената са инвалидитетом.

Такође, договорена је пуна сарадња Општине и Удружења на предлагању и припреми партнерских пројеката у области социјалне политике и спречавања дискриминације, са којима би се могло аплицирати за средства из фондова Европске уније.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here