Насловна Политика Опозициони и грађански протести у Кијеву

Опозициони и грађански протести у Кијеву

0
ПОДИЈЕЛИ

Ukraine EU

,,После наранџасте револуције постоји велико неповерење у опозиционе политичаре који су који су пропустили шансу и који су дискредитовали идеју зарад које су људи били данима на улици. Велико је неповерење у бившег председника Јушченка и све они који су са њим стајали на Мајдану тада“, изјавила је за Б92 Наталија Сакаченко, новинарка, поводом протеста који се одвијају на улицама Кијева пет дана заредом упркос великој хладноћи. Раздор постоји чак и међу онима који траже да Украјина склопи уговор за придруживање са Европском унијом.

Кијев подијељен

Јулија Тимошенко је подржала протестанте тако што је почела штрајк глађу те тиме бивша премијерка покушава да отежа позицију њеног љутог ривала председника Виктора Јануковича, који је одлучио да учврсти односе са Русијом.

,,Бићу овде до краја, а власт мислим да нас је чула и већ седи на коферима. Ми ћемо да постигнемо што желимо на крају – да будемо заједно са европским народима“, рекао је један од учесника.

,,Ја желим да наша држава више личи на Европу. Пре на Немачку него на Русију. Ја желим да наша деца живе у европској страни. Желим да напредујемо ка врху, а не да се спуштамо надоле“, изјавила је једна демонстранткиња.

Украјина поприште сукоба Брисела и Москве

Иако подијељени, чини се да је пред демонстрантима још једна ноћ на улици. Председник Владе Николај Азаров изјавио је да Украјина постаје поприште сукоба Брисела и Москве.

,,Одлука да се одложи споразум за нас значи само да наши интереси морају да рачунају. То је све. Ако Европска унија не жели да ради са нама то је њихова ствар. Али ја не мислим да постоји било који политичар који неће схватити значај Украјине“, каже Николај Азаров, премијер Украјине.

У врло осјетљивом политичком тренутку огласила се и Москва, која је одбацила оптужбе Брисела да је Кремљ вршио притисак на Украјину због споразума са ЕУ.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here