Насловна Насловна Опозициона платформа: Мандат прелазне владe 18 мјесеци, а онда фер избори

Опозициона платформа: Мандат прелазне владe 18 мјесеци, а онда фер избори

5
ПОДИЈЕЛИ

DF - protest - PG

Платформа о формирању прелазне владе у Црној Гори, о којој ће представници опозиције расправљати највјероватније крајем ове или почетком идуће седмице, биће фокусирана на три области организовање првих фер и слободних демократских избора, сузбијање организованог криминала и корупције и рјешавање нагомиланих економских проблема у земљи, речено је „Дану”.

Тренутно постоји нацрт платформе, који је претходних дана на састанцима са представницима СНП-а, Позитивне Црне Горе и Грађанског покрета представио у име иницијатора те идеје предсједник ДФ-а Миодраг Лекић.

Према незваничним сазнањима „Дана”, састанак представника ДФ-а, СПП-а, Позитивне и Грађанског покрета требало би највјероватније да буде одржан крајем ове седмице.

Они ће тада усагласити и коначну верзију платформе за формирање прелазне владе, коју ће потом послати свим странкама чланицама владајуће коалиције. Тај састанак у понедјељак је наговијестио и сам Лекић.

Према сазнањима „Дана”, једна од идеја у нацрту платформе је да мандат прелазне владе буде ограничен на највише 18 мјесеци како би могли да буду покренути механизми који би осигурали да буду одржани први фер и слободни избори у Црној Гори.

predsjednistvo DF

Ти механизми односе се на улазак чланова опозиције у све државне органе, пуну контролу припрема за изборе од стране опозиционих представника, доношење новог законодавства које би омогућило праведне и фер услове за све учеснике, максимално ограничење злоупотребе јавних ресурса за партијске сврхе и онемогућавање куповине личних карата. Једна од идеја је и да се максимално ојача улога Државне изборне комисије, у којој би представници опозиције били равноправни са представницима власти.

Други сет питања јесте борба против организованог криминала, коју би прелазна влада такође учинила једним од приоритета. У том смислу, како се наводи у нацрту платформе, прелазна влада би покренула конкретне акције на спречавању трговине дрогом и разбијању нарко-кланова, те одузимању имовине стечене криминалом.

Поводом питања корупције, прелазна влада би инсистирала на брзом процесуирању свих отворених случајева, провјери имовине јавних функционера и расвјетљавању афера, посебно афере „Телеком”.

Трећи сет тачака из нацрта платформе односи се социјално-економска питања, а приоритет ће бити примјена хитних мјера за излазак из кризе, заустављање распродаје државне имовине и помоћ социјално угроженим категоријама становнишгва. У опозицији сматрају да ови кораци могу бити основ за демократизацију државе, излазак из кризе и успостављање владавине права.

Лекић је у понедјељак рекао да би прелазна влада на бази пуног легитимитета подршке у парламенту и пуне подршке грађана земље имала циљ да хитним мјерама заустави економско-социјални слом друштва.

5 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    Ova gomila gubitnika se ipak sprda sa nama! O kojoj prelaznoj vladi govorite kada dpssdp ima vecinu. Zajebavate li se vi ovo sa nama?! Pricate sa Rakcevicem (glavnim sponzorom Mirasa Dedeica), koji nema parlamentarni status. Sa Milicem koji ne smije da zakaze G.O. Sa Milanom Knezevicem, koji nema cenzus, kao ni Medojevic? Evidentno je da spremate novu prevaru ne bi li opet Srbe preveli zedne preko vode. Mandicu, izbaci Danilovica , i napusti DF dok si na vrijeme.

  2. 0
    0

    Tražiće opozicija prelaznu vladu svaki dan narednih 18 mjeseci, a onda će doći vrijeme redovnih izbora. Do tada DPS može da bude miran.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here