Насловна Политика Опозиција: Влада кочи пројекте видљивим и невидљивим бизнис баријерама

Опозиција: Влада кочи пројекте видљивим и невидљивим бизнис баријерама

0
ПОДИЈЕЛИ

Током скупштинске расправе о извјештајима о досадашњој реализацији пројеката Нортстар, Луштица беј и Портонови, опозиција је послала главну поруку гдје подржава све пројекте који треба да допринесу развоју државе, али Влада је та која их кочи својим видљивим и невидљивим бизнис баријерама што доводи до кашњења и губитака значајних прихода у буџету.

То је главна порука коју је данас послала опозиција
Опозиција је истакла да појекти касне по неколико година, јер Влада није имала развојне планове, али и тијела која су требала да контролишу развој тих пројеката. Поручују да се мора радити ревизија уговора које оцјењују штетним по државу.

Министар одрживог развоја и туризма Бранимир Гвозденовић није имао одговор на питање која је корист по буџет од досадашње реализације три пројекта.

Расправа је почела дискусијом посланика ДПС-а Зорана Јелића који је оцијенио да неке невладине организације и посланици уз помоћ медијског концерна „Вијести“ хоће да зауставе развојне пројекте и направе штету држави, те да би тужилаштво требало да реагује „на те спинове“.

„Са индигнацијом одбацујем тврдње да парламент нешто кочи. Подржали смо пројекте и дали шансу Влади, али она је та која кочи пројекте својим баријерама. Три године не извјештава парламент о реализацији уговора што јој је обавезе. Да је нешто рађено у том периоду имали би приходе за државу. Против смо нетранспарентних и лоших уговора и залажемо се да се јавно каже зашто се неке обавезе не реализују. Влада нема кредибилитет и има проблем са испуњавањем уговора“, истакао је посланик СНП-а Александар Дамјановић.

Он је рекао да градња Луштице беј у Тивту касни четири године због неприпремљене планске документације која је обавеза извршне власти, док за пројекат Портонови и даље није формиран надзорни одбор који треба да контролише улагања.

„Послали сте нам податке инвеститора о улагањима, а не Владине податке. Пројекат Норт стар касни седам година и тамо имамо само голу ледину. Ништа није урађено. Да ли је парламент крив за то“, нагласио је Дамјановић.

Он је позвао Гвозденовића да каже шта је влада урадила да заштити државне интересе, а не да буде рекламни агент.

Лидер СДП-а Ранко Кривокапић казао је да су нетачне тврдње о кочењу пројеката, те да се мора урадити ревизија штетних уговара по државу и грађане.

„У Тивту је продата народна земља и пошто је ДПС добио изборе, плаћа се 10 милиона из локалног буџета за инфраструктуру да би неко зидао станове, без иједног хотела. Добија бесплатну инфраструктуру ,а нема прецизан рок кад да заврши пројекат. Норт Стар је компанија без имовине и искуства и ту је све јасно. Ово су штетни уговори гдје нема користи по државу. Нема одговора колико је новца у буџету годишње од ових пројеката. То је незнавена корупција гдје се за кило меса коље во“ истакао је Кривокапић.

Драгиња Вуксановић (СДП) казала је да је тиватска Луштица град „шеика, домаћих тајкуна и њихових љубавница, а не грађана“.

„Виле и апратмани не служе грађанима,него власницима“, нагласила је Вуксановић.

Независни посланик Обрад Гојковић оцијенио је да се прича о улагањима надувава за полтичке сврхе ,док је Андрија Поповић (ЛП) казао је да је „државу запљуснуо талас инвестиција од којих многе нијесу реализоване“.

„Имамо хотел Фјорд у Котору гдје то ругло годинама дочекује туристе на улазу у град“, казао је Поповић, док је Емило Лабудовић (ДФ) оцијенио је да су „развојни планови државе и даље у плановима“

Гвозденовић је рекао да Влада та три пројекта сматра успјешним, јер се сви реализују у оквиру уговрених обавеза реализују, те да је уложен значајан новац.

„Рокови за завршетак пројеката су 2019, 2020. и 2025. године.Нема кашњења“, нагласио је министар.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here