Насловна Политика Опозиција у Федерацији БиХ: Иванић извршио мини државни удар

Опозиција у Федерацији БиХ: Иванић извршио мини државни удар

2
ПОДИЈЕЛИ

Опозиционе странке у Федерацији БиХ (СДП БиХ, ДФ и ГД) оцијениле су данас да су постројавањем припадника Трећег пјешадијског пука Оружаних снага БиХ на церемонији обиљежавања Дана Републике Српске предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић и министарка одбране БиХ Марина Пендеш извршили „мини државни удар“.

„Нема сумње да је дошло до мини државног удара у режији српског члана Предсједништва БиХ Младена Иванића и министарке одбране Марине Пендеш, који су кршећи Устав БиХ и Закон о одбрани наредили ангажовање припадника ОС БиХ“, наведено је у саопштењу ове три странке.

Још је оцијењено да је несумњиво дошло до слома ланца командовања и да је у потпуности подривена улога Предсједништва БиХ као врховног команданта ОС БиХ.

„Штавише, успостављен је преседан по којем ХДЗ и СНСД могу ангажовати Оружане снаге онда кад желе, онако како желе, без сагласности сва три члана Предсједништва БиХ“, истиче се у саопштењу.

СДП БиХ, ДЕФ и ГД сматрају да су Иванић и Пендеш (кадар ХДЗ БиХ), односно хрватски члан Предсједништва БиХ Драган Човић, на овај начин „насрнули не само на уставно-правни поредак, него и на мир у Босни и Херцеговини“.

Ове три странке захтјевају од бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића да нареди Предсједавајућем Савјета министара БиХ Денису Звиздићу да хитно сазове сједницу Савјета за националну безбједност, којим предсједава по службеној дужности и затражи истрагу од Обавјештајно-безбједносне агенције (ОБА) и Агенције за истраге и заштиту БиХ (Сипа) о, како је наведено, подривању војне и одбрамбене моћи и оружане побуне како је дефинисано Кривичним законом БиХ.

Од Изетбеговића је затражено и да саопшти јавности конкретне мјере и кораке које предузима или планира предузети да се превазиђе овај „евидентни напад на уставно-правни поредак“.

„Ако то не уради, пред историјом ће бити одговоран за рушење државе БиХ. Биће коначно јасно да не само Милорад Додик жели да направи српску државу на пола територије БиХ, него и да Бакир Изетбеговић жели муслиманску државицу на четвртини њене територије“, стоји у саопштењу.

СДП БиХ, ДФ и ГД су позвали, како је наведено, „све прогресивне снаге у БиХ да им се придруже у дефинисању јасне политичке платформе за превладавање кризе у којој се налази земља.“

„Сматрамо да грађанске странке треба да понуде програм на темељу Платформе Предсједништва Републике БиХ из јуна 1992. године, и понуде алтернативу договорима националиста који нас други пут у 25 година желе повести у насиље“, стоји у саопштењу.

2 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    Idioti bi da i dalje žive u laži i podmetačini ,samo mi nije jasno kako im se ne gadi ili stvarno više ništa u glavi nemaju osim laži.

  2. 0
    0

    Подсетићу да сам после „државног удара“ који су, кобајаги, покушала ненаоружана лица, на дан избора у montenegru и након атентата без атентатора у близини породичне куће Вучића, први предвидео да ће „државни удари“ и „атентати“ заређати и по Сарајеву, Загрењбу, Софији, Тирани, Приштини… Просто, превише је лако, у условима потпуне неодговорности за јавно изречену реч, покрити сопствене лоповлуке, идиотлуке и марифетлуке оваквим покривачем! Ево, дочекасмо, после набројаног, да председник председништва БиХ наводно организује „мини државни удар“ са 40 ненаоружаних војника, против самог себе, јер је он једино подобно лице, као највиши функционер, на ког се удар може извршити, а у главном граду ентитета Уније Бих званог Република Српске, а то је Бања Лука, који је од места где се једино може извршити државни удар, а то је Сарајево, удаљен равно 287 Км!? а све пред оком ТВ камере који је уживо преносио догађај, чиме се укида било каква основа за конспирацију, као претпоставку сваке антидржавне активности! Наравно да је ово само још једна потврда истине да у свакој предрасуди и стереотипу, а овде је то предрасуда о тзв. „босанска глупост“, ипак има зрнце истине. Или је ово само још један безобразлук разалаћене и неодговорне сарајевске политичке чаршије, која тиме сама укида оно за што се, кобајаги, здушно бори, а то је – БиХ?

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here