Насловна Насловна Опозиција сложна: Бојкот парламента док се не закажу избори

Опозиција сложна: Бојкот парламента док се не закажу избори

5
ПОДИЈЕЛИ

Опозиционе партије ће прекинути бојкот парламента само ако Демократска партија социјалиста (ДПС) пристане да избори буду поновљени најкасније до 2018. године, као и да се обевеже на правно и политичко разрјешење случаја „државни удар“, стоји у платформи грађанске опозиције и Демократског фронта (ДФ).

У предлогу текста платформе који ће опозиција доставити премијеру Душку Марковићу и лидеру ДПС-а Милу Ђукановићу захтијева се и покретање парламентарне истраге навода о покушају државног удара на дан избора.

Према тврдњама извора „Вијести“ из грађанске опозиције у платформе се наводи да слободни избори нијесу могући док се до краја не расвијетле наводи о државном удару и истиче да је тај догађај имао велики утицај на резултат избора одржаних 16. октобра. Опозиција у платформи подсјећа челнике ДПС-а да је и комесар за проширење ЕУ Јоханес Хан недавно предложио покретање парламентарне истраге.

Опозиционари од владајуће партије траже и да се, упоредо са расвјетљавањем државног удара, спроведе истрага о изборним злоупотребама. Они подсјећају да су у новембру европским партнерима послали Извјештај о изборним нерегуларностима, истичући да су у њему понуђени конкретни докази подјеле новца и куповине бирача.

strankeУ платформи се појашњава да би се опозиција вратила у парламент од тренутка када ДПС прихвати датум понављања парламентарних избора и понавља да се они морају организовати најкасније упоредо са предсједничким. Истиче се и да би се након повратка опозиције у посланичке клупе, започео договор о условима одржавања поновљених избора.

Опозиција од октобра одбија да учествује на сједницама парламента, захтијевајући да се претходно истраже наводи о покушају државног удара. Према тврдњама саговорника Вијести у платформи се констатује и да је прелазна наилазила на опструкције ДПС-а иако је формирана ради контроле изборног процеса. Наводи се и да су опозициони министри успјели да смање један дио системских злоупотреба, али да и поред тога нијесу обезбијеђени слободни и поштени избори, нити су спријечене злоупотребе које су препознате у афер Снимак.

У платформи се наводи и да је у демократским државама незабиљежено да се избори одржавају у току објављеног државног удара и укидања апликација за електронску комуникацију, како би се спријечила опозиција да дистрибуира доказе о злоупотребама. Опозиција је указала и да се држава након избора налази у политичкој кризи.

5 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Ova opozicija nije skovana da bude istrajna i dugo izdrzi. Oni su vise ono da posluze kao ikebana.
  Sluzba u Crnoj drzi sve konce.
  A ko tu i takvu sluzbu drzi?

 2. 0
  0

  Било би интересантно да скупштина броји 20 послника, колико би реално требало да их има, према економској снази ( како би се овај народ што мање оптерећивао непотребним издвајањима за џабалебароше)! Овако , посланичка плата је највећа могућа добит оних који реално, својим радом не би могли да зараде ни петину ње. Мало псујеш, мало вичеш, а све иде у радни стаж. Сваком добро ( и власти и опозицији), само народ испашта!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here