Насловна Политика Опозиција: Привидна брига о сјеверу

Опозиција: Привидна брига о сјеверу

0
ПОДИЈЕЛИ

Предложене измјене и допуна Закона о регионалном развоју су техничког карактера и стварају привид бриге за сјеверни регион, оцијенили су посланици опозиционих партија, док је министар економије, Владимир Каварић, саопштио да је суштина у повећању конкурентности.

opozicija

Посланик Демократског фронта (ДФ), Владислав Бојовић, казао је да су предложене измјене техничког карактера и да Закон о регионалном развоју само егзистира у правном систему Црне Горе како би се створио привид бриге за сјевер.

Да ли је тај закон зауставио одлив становништва са сјевера или је допринио покретању производње или отварању нових радних мјеста? Није. Влада гледа сјевер као ресурс који треба искористити“, рекао је Бојовић.

Посланик Социјалистичке народне партије (СНП) Радосав Нишавић, саопштио је да су све стратегије регионалног развоја имале за посљедицу миграције са сјевера према југу и Подгорици, као и затварање хиљада радних мјеста у сјеверном региону.

Он је подсјетио да је приход по становнику најмањи у сјеверним општинама, а висина зарада значајно мања него у осталим дјеловима Црне Горе.

Посланик ДФ-а, Страхиња Булајић, сматра да предложене измјене и допуне Закона неће обезбиједити равномјернији развој, већ равномјерније пропадање.

Он је додао да сјеверни регион има бројне потенцијале, нарочито за развој пољопривреде и енергетике, које би требало да буду кључне развојне области Црне Горе.

Требало би да је сјевер развијенији, па да вуче цијелу земљу, али код нас је све обрнуто“, поручио је Булајић.

Министар економије, Владимир Каварић, казао је да је суштина у повећању конкурентности сваке оптине појединачно и рад на апсорпционој моћи капацитета на сјеверу.

Негативни трендови у регионалном развоју нијеус ништа што је специфично за Црну Гору. Депопулација мање развијених региона је глобални тренд против тога се боре све европске владе“, рекао је Каварић.

Он је додао да су подстицајне мјере које се односе на ослобађање од обавеза предвиђене Законом о државној помоћи.

Веће плате и бенефицирани радни стаж није нешто што се може увести декретом, већ је неопходно створити услове за то“, поручио је Каварић.

Он је саопштио да је основни разлог за доношење измјена и допуна Закона, који је на снази од априла 2011. године, промјена територијелне организације Црне Горе, којом су Петњица и Гусиње добиле статус општина.

Слажем се да су измјене техничке, али је њихово дјеловање суштинско“, рекао је Каварић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here