Насловна Издвојено „Опозиција“ има три мјесеца да среди бирачке спискове

„Опозиција“ има три мјесеца да среди бирачке спискове

3
ПОДИЈЕЛИ

Опозиционе партије имају свега три мјесеца ефективног рада, ако се урачуна и вријеме годишњих одмора, да спровођењем контроле рада Владе, као и функцијама „по дубини“, створе услове за одржавање фер и демократских избора, пише Дан. Како би дошли до тог циља, опозициони представници морали би да испуне бројне задатке – од сређивања стања у бирачком списку па до спречавања куповине гласова за потребе ДПС-а.

Вођење бирачког списка у надлежности је Министарства унутрашњих послова, а руковођење тим ресором је, у складу са споразумом о условима за фер изборе преузео функционер Демоса Горан Даниловић.

Бирачки списак до октобарских избора мора бити очишћен од фантомских бирача, као и од великог броја преминулих који се и даље воде у евиденцији грађана са правом гласа.

Према тврдњама опозиције које су документоване и у афери Снимак, један од механизама злоупотреба односи се и на партијска предизборна запошљавања. Већ је надалеко чувена формула фунционера ДПС–а Зорана Јелића „један запослени – четири гласа“, коју је патентирао као бивши директор Завода за запошљавање. На ту функцију у име опозиције до избора је постављен Раде Милошевић, који је након ступања на дужност поручио да ће спријечити незаконита преизборна запошљавања, наводи Дан.

Мрежа за афирмацију невладиног сектора (МАНС) у сарадњи са Центром за грађанско образовање и институтом „Алтернатива“ већ је дефинисала и објавила сет категорија информација које би морале да се редовно појављују на сајтовима институција како би се њиховом контролом утврдило има ли нерегуларности и злоупотреба јавних фондова и овлашћења.

„Све оно што би требало детаљно контролисати подразумијева и аналитичке картице различитих органа са информацијама о свим исплатама и примаоцима са њихових рачуна. Треба контролисати налоге са путовања у земљи и иностранству, све врсте рјешења о запошљавању и ангажовању, податке о отпремнинама, информације о јавним набавкама и подјели различитих врста помоћи, уговоре о хипотекама, кредитима, донацијама“, изјавио је Вук Мараш, директор мониторинг програма МАНС-а.

glasanje-izbori

Опозиција би требало да котролише и и све међународне пројекте са комплентном документацијом, планове рада, финансијске извјештаје, спискове функционера са износима зарада, уплате, донације и помоћи медијима.

Мараш наводи да је једна од институција коришћена за куповину гласова је и Фонд рада, када су гласови обезбјеђивани подјелом отрепмнина бившим радницима. Обавеза котроле и спрјечавања злоупотребе државних ресурса припала је Жељку Роловићу.

Опозиција би до избора морала да исконтролише рад Инсвестиционо- развојног фонда – за заустављање куповине гласова и злоупотребе ове институције задужен је до избора Филип Милош.

Из МАНС-a су такође навели бројна предузећа била била препозната као базе за прикупљање гласова, када су директори правили спискове сигурних гласова преко притисака на запослене.

Пред опозиционим представницима ће бити и обавеза спрјечавања злоупотребе државног новца намијењеног за исплату разних социјалних давања. Опозиција има кратко вријеме да среди бирачке спискове и покуша да заустави разне злоупотребе већ разрађеног механизма злоупотребе и куповине гласова.

3 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    Radunović je dobro rekao: Stavili su amatere na važne pozicije, tj. samo su napravili privid neke demokratičnosti. Djeca protiv 27 godina tradicije građe izbora. Neće ništa biti od ovoga. Vremena malo a nestručnosti previše

  2. 0
    0

    Ovo je sprdnja ko jos u ovo vjeruje.Lekic danilovic rakcevic milic obicne milove sluge.Becic ide po americi da ga sto bolje obuce kao rezervu jednom rijecju katastrofa.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here