Насловна Политика Опозиција ће идеју предложити и ДПС-у

Опозиција ће идеју предложити и ДПС-у

1
ПОДИЈЕЛИ

Влада народног јединства је идеја којом лидер Демократког Фронта, Миодраг Лекић, покушава да окупи црногорску опозицију. Саговорници ТВЦГ, Срђан Милић, Дарко Пајовић и Жарко Ракчевић идеју сматрају занимљивом и предложиће је, не само мањинским партијама и СДП-у, већ и ДПС-у. Циљ им је, како су казали, да се до избора 2016. створе бољи економски услови за живот и искоријени корупција.

miodrag lekic 02

Од иницијатора приче о првенствено прелазној па техничкој, која је еволуирала у идеју о Влади народног јединства, Миодрага Лекића, ТВЦГ није добила коментар и поред бројних покушаја. Са друге стране, његови саговорници вољни су да грађанима објасне шта та идеја подрзаумијева и шта су поводи.

„СНП једноставно је заинтересован за дјелотворне и реалне пројекте, који ће за свој циљ имати обезбјеђење стабилности и одрживости Црне Горе“, казао је предсједник те партије, Срђан Милић.

„У Црној Гори требају промјене овакве економске политике да би се зауставио економски и социјални суноврат. Сматрамо да Црној Гори треба другачији однос, односно промјена политике према организованом криминалу и корупцији“, истакао је координатор Грађанског покрета, Жарко Ракчевић.

Опозиционари вјерују да је најбоље решење, иако признају помало утопијско, идеју о Влади народног јединства предложити и владајућој коалицији.

„Говоримо о нечему што може да допринесе економском бољитку земље. АКо говоримо о нечему што, не да неће спријечити процес евроатланских интеграција, већ га постаћи и појачати, свакако да јесмо расположени да разговарамо“, поручио је предсједник Позитивне Црне Горе, Дарко Пајовић.

„Постоје посланици парламентарне већине који на одређен начин показују своју спремност да се укључе у пројекат Владе јединства Црне Горе, прелазне владе. Мислим на оне који су подржавали опозицију у претходном периоду. Ви сте чули и изјаве коалиционог партнера СНП-а на нивоу локалне самоуправе у Плаву, господина Џавида Шабовића, који је изашао са конкретним предлозима како би то требало да се заврши“, рекао је Милић, који је истакао да не мисли само на поједине посланике СДП-а, него и других партија.

„Суштина Владе националног јединства је да се понуди позиција опозицији из нашег угла. Није суштина на мала врата добити пар посланика и мијењати оно што је воља грађана таква каква јесте“, изјавио је Ракчевић.

И сами опозиционари свјесни су да је мало вјероватно да најјача партија, ДПС, прихвати баш Лекићеву идеју о сарадњи. Шта очекују од СДП-а, БС-а, Албанских партија, ХГИ-ја и Либералне партије?

„Не бих ишао толико далеко у размишљању“, одговорио је Пајовић.

„Нити је реално очекивање у нашем виђењу да ће СДП у овој консталацији односа повући неки корак мимо остатка владајуће коалиције“, сматра Ракчевић.

Високи функционери Лекићевог ДФ-а, али и Срђан Милић, били су на протестима поводом посјете Хашима Тачија Подгорици прије 10-ак дана. Питање које се намеће је да ли та свјежа слика и потези могу угрозити Лекићеву идеју уједињења опозиције и сарадња са, акцентујемо, мањинским странкама, па и са СДП-ом.

„Прилично непромишљено, ако хоћете и непаметан потез, који не може да допринесе повећању разумијевања унутар одређених сегмената друштва који желе демократску смјену власти“, поручио је Пајовић.

Лекић се и данас у Подгорици састао са Ракчевићем, а наводно је у плану састанак све четворице до краја седмице или почетком идуће, па ће дефинисати предлог о Влади народног јединства, и послати га владајућој коалицији.

„Реално да то буде током ове или наредне недјеље, да се чује ехо тог разговора унутар опозиционих клупа или цивилног сектора и да се онда упути тај позив. Мислим да је то логична ствар“, оцијенио је Ракчевић.

Учестали су унутаропозициони сусрети на врху. Ако би им успјела идеја о Влади народног јединства са ДПС-ом и СДП-ом, коме би дали мјесто премијера?

„То је преурањена прича о кадровским решењима“, казао је Ракчевић.

„Нас никад нијесу занимале функције, нити смо их икад стављали у први план“, поручио је Пајовић.

„Персоналне амбиције не могу наше пројекте учинити зависним“, нагласио је Милић.

Посљедњих дана чуло се да Срђан Милић, наводно, не може да закаже прву сједницу Главног одбора након конгреса, због подјела у његовој партији. Он је на крају поручио да је СНП јединствена и заказао Главни одбор већ за недјељу у подне.

1 КОМЕНТАР

  1. 0
    0

    „Високи функционери Лекићевог ДФ-а, али и Срђан Милић, били су на протестима поводом посјете Хашима Тачија Подгорици прије 10-ак дана. Питање које се намеће је да ли та свјежа слика и потези могу угрозити Лекићеву идеју уједињења опозиције и сарадња са, акцентујемо, мањинским странкама, па и са СДП-ом.
    „Прилично непромишљено, ако хоћете и непаметан потез, који не може да допринесе повећању разумијевања унутар одређених сегмената друштва који желе демократску смјену власти“, поручио је Пајовић“.

    Оће ли ово поново Лекић и Милић с Тачијевим ортаком Пајовићем да вуку за нос опозиционе бираче. Што се мене тиче ја им се одмах помокрим на јединство са Пајовићем. Што се пак тиче мудроЛије Лекића он је свој капацитет уједињавања показао у случају „СДП Богојевић“ на локалним изборима у Подгорици. Да не помињем да је, уз асистенцију Милића, његов породични пријатељ Крушо предао Х. Нови мафији.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here