Насловна Политика Опет: Црнкиња пронађена мртва после малтретирања полиције

Опет: Црнкиња пронађена мртва после малтретирања полиције

0
ПОДИЈЕЛИ

Власти у Тексасу објавиле су видео снимак на коме се види полицијац белац како зауставља кола једне Афроамериканке, која је касније пронађена мртва у затворској ћелији, а овај случај поново је скренуо пажњу јавности на однос полиције према мањинама у САД.

policija SAD

Сандра Бленд (28) је пронађена обешена у затворској ћелији три дана након хапшења. Иако власти наводе да је реч о самоубиству, њена породица у то сумња.

Објављени видео снимак не открива шта се догодило док се она налазила у притвору, али показује жестоку конфронтацију након мањег саобраћајног прекршаја, при чему је полицајац покушао да извуче Блендову из кола, извукао омамљивач и претио да ће је „запалити”, пренео је АП.

Видео који је у уторак објавила Служба за јавну безбедност Тексаса показује како полицајац зауставља Блендову због пропуста да сигнализује да ће прећи у другу коловозну траку.

Разговор прелази у жустру свађу због њеног одбијања да угаси цигарету и покушаја полицајца да је на силу извуче из кола.

Полицајац је затим у њу уперио омамљивач, поручивши јој да ће је „запалити”.

У једном тренутку, она виче да ће јој полицајац сломити ручне зглобове и да јој је ударио главу о земљу.

Блендова је потом одведена у затвор око 60 километара северозападно од Хјустона, где је пронађена мртва три дана касније у ћелији, а њена смрт је проглашена за самоубиство.

Породица Блендове затражила је покретање савезне истраге, а наложена је независна аутопсија.

Полицајац Брајан Енсинија, који ју је ухапсио, суспендован је због кршења полицијске процедуре приликом хапшења.

У САД се већ дуже времена води жестока дебата о односу снага безбедности према Афроамериканцима, као и о претерано агресивним акцијама полиције.

На хиљаде демонстраната изашло је у априлу на улице Балтимора захтевајући одговоре у случају Фредија Греја, младог Афроамериканца који је преминуо док се налазио у полицијском притвору.

Грејова смрт упоређена је са убиствима других ненаоружаних Афроамериканаца, које су починили полицајци белци у Њујорку и Фергусону.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here