Насловна Друштво Опасност у Црној Гори о којој се ћути

Опасност у Црној Гори о којој се ћути

2
ПОДИЈЕЛИ

Велики број објеката које је од некадашње ЈНА насљедила држава Црна Гора а који се налазе у Херцег Новом, не само да нису валоризовани него су запуштени и према неким стручним процјенама представљају – опасност .

Herceg-Novi

Монитор је дошао у посјед документа који је су у првој половини 2013. године два висока официра војске упутили Министарству одбране и локалној власти. Ради се о иницијативи за демилитаризацијом поменутих објеката са елеборатом и предлогом рјешавања проблема.

Један од стручњака за ту проблематику, пензионисани пуковник МТ службе, који је био и начелник најважнијих војних објеката у Боки, а који је инсистирао на анонимности, каже за Монитор да се на територији херцегновске општине сада налази највише минско експлозивних средстава за које не постоји план уништења, о чему је у документу и обавјештено Министарство одбране.

„Локације на којима се налазе та средства су на пјени од мора. Људи нијесу ни свјесни колико је то велики проблем, који држава мора хитно да рјешава, јер је ријеч, између осталог и о неких 300 тона композинтног експлозива. Конкретно ради се о објектима Пристан- Петровић и Сасовићи, гдје су ускладишене морске мине, противбродске, противавионске и противподморничке ракете, торпеда и артиљеријска муниција разних типова“, упозорава наш саговорник.

„Морске мине, бојеве главе ракета и торпеда су пуњени композитним експлозивом од 100 до 400 кг, који се на класичан начин не може делаборисати и употријебити као привредни експлозив, а 1кг композитног експлозива еквивалентан је 1,7 кг ТНТ-а. Један број противбродских ракета није неутралисан, није очишћен од погонских компоненти'“.

Он указује на још један огроман проблем – поткоп на локацији складишног комплекса Петровићи, којег су Њемци зарушили 1944. године.

„Он је сигурно пун муниције и минско експлозивних средстава, нама непознате количине и асортимана'“, каже наш саговорник…

2 КОМЕНТАРИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here