Насловна Друштво Опасне хемикалије нађене у играчкама

Опасне хемикалије нађене у играчкама

0
ПОДИЈЕЛИ

На тржишту Црне Горе, током прошле године, продато је 490 играчака – фенова за косу, који су увезени из Кине, од чега је 316 садржало фталате, опасне хемијске супстанце изнад прописаног нивоа.

Инспектори су установили и да један од тих фенова, осим што има фталате, опасан је и због чињенице да може да изазове електрични удар. Сви су повучени из продаје.

Инспекција је у току прошле године пронашла и опасне преносне дјечије свјетиљке којих је продато 242 комада, а које како су казали, могу да доведу до електричног удара и опекотина.

“Сви такви производи су увезени из Кине, од чега је 46 комада произвођача “ Виа Мотола З.И.КМ 2.200 Мартина“ и 38 комада произвођача “Оkеан Линк“, рекли су из инспекције.

Инспектори су установили да нијесу безбједне ни кинеске ходалице за бебе, којих је продато 10, а чији је произвођач непознат.

Оне, како су објаснили, могу да изазову повреде код дјеце.

Роба на нашем тржишту, тврде инспектори, у већини је безбједна, а са њима је сагласна и извршна директорица ланца дјечијих радњи “Кидсланд“ Биљана Трипковић која каже да они немају проблема и играчке које продају задовољавају стандарде квалитета и сигурности.

Чак 643 комада дјечије одјеће различитих произвођача из Турске, Србије, Кине и Италије, према извјештају Инспекције из прошле године, представљају ризик од дављења а продати су у току 2015. године.

За још 195 продатих комада одјеће је утврђено да нијесу имали пратећу документацију па не предсталвјају ризик по здравље.

“Оно што охрабрује су предузете мјере како би се спријечила појава опасних производа на тржишту, а инспектори су трајно забранили промет за све опасне производе који представљају озбиљан ризик“, казали су из Инспекције.

Инспектори су одредили опозив од крајњих потрошача за 49 производа опасне врсте, са озбиљним ризиком у количини од 1.915 комада који су купљени. Ријеч је о феновима за косу, детекторима напона, преносним дјечијим свјетиљкама, електричним кварцним гријалицама, ходалицама за бебе, дјечијој одјећи, пластичним столицама, дјечијим креветима, разним играчкама.

Од пронађених опасних производа, продато је чак 1966 пуњача за батерије а од тога 1927 њих представља ризик од електичног удара. Сви су произведени у Кини.

Директорица Центра за заштиту потрошача, Олга Никчевић, казала је да се родитељи никад не жале на неисправне производе и упозорила да их на нашем тржишту сигурно има у великим количинама. али да су хемијске анализе скупе и нема довољно инспектора који би могли да прегледају све продавнице у земљи.

„Те играчке су јефтине и доступне на тржишту али инспекција мора такве производе да забрани, јер за то има основа. То није хир већ потреба, јер су у питању дјеца која су посебно осјетљива“, казала је Никчевић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here