Насловна Друштво Онемогућен приступ храму Христа Спаса у Приштини

Онемогућен приступ храму Христа Спаса у Приштини

0
ПОДИЈЕЛИ

Представницима Српске православне цркве онемогућен је приступ храму Христа Спаса у Приштини, саопштено је вечерас из Епархије рашко-призренске.

Након јучерашње свете Литургије у храму Св. Николе у Приштини, епископ рашко-призренски покушао је да посети заједно са мањом групом свештеника и верника још незавршени храм Христа Спаса у центру Приштине.

Међутим, приликом покушаја да уђу у храм, који се са околном парцелом у катастру општине Приштина води као имовина СПЦ, нађено је да су катанци на цркви промењени, чиме је правном власнику (СПЦ) онемогућен улазак у храм, саопштено је на сајту Епархије рашко-призренске.

Будући да је реч о отвореном акту правног насиља, спречавања слободе приступа имовини и слободе вероисповедања, Епархија рашко-призренска поднела је кривичну пријаву полицији у Приштини са захтевом да се хитно спроведе истрага ко је и на основу којег права променио катанце на цркви.

Епархија инсистира да јој се омогући несметан приступ овом храму и његова заштита од скрнављења коме је храм годинама изложен.

Непозната лица која су исекла постојеће катанце и поставила своје то су учинила без икакве консултације са СПЦ и са Комисијом за имплементацију у којој поред СПЦ и два косовска министарства учествују и шефови мисија ЕУ и ОЕБС-а на Косову и Метохији, наводе из Епархије.

Епархија је већ обавестила јавност да је након подметања пожара у октобру месецу ове године епископ Теодосије са свештенством и монаштвом организовао чишћење храма и постављање нових брава како би се спречио неовлашћен приступ и скрнављење овог објекта.

Том приликом, општина Приштина је послала своје инспекторе са захтевом да се чишћење заустави због тога што Црква наводно поступа противно закону.

Инспектори нису имали судски налог и поступали су противно законским регулативама, због чега је Епархија рашко-призренска тражила од надлежних међународних институција да јој се омогући слободан приступ храму и гарантује слобода вероисповедања у њеним објектима.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here