Насловна Друштво Омбудсман забринут због стања у медијима

Омбудсман забринут због стања у медијима

0
ПОДИЈЕЛИ

Новинари у Црној Гори су прошле године у настојању да буду што екслузивнији, и даље кршили претпоставку невиности, право на приватност и заштиту личних података, саопштио је Омбудсман Шућко Баковић наводећи да је забринут због стања у црногорским медијима.

sucko-bakovic

Он је подсјетио да је Институција Заштитника људских права и слобода често упозоравала медије да приликом извјештавања морају водити рачуна о највишим професионалним и етичким стандардима и да одговорно и професионално новинарство подразумијева поштовање Устава, закона и етичких правила новинарске професије.

Баковић је упозорио да новинари морају водити рачуна о правима грађана и не смију објављивати информације злонамјерне или друге непримјерене садржине, којима се поврјеђује углед и дискредитују личности.

„Није довољна заштита приватности и предпоставке невиности објављивање само иницијала, већ се мора водити рачуна да се објављивањем и других података (фотографије, описа мјеста догођаја, навођењем имена рођака и слично) може открити идентитет особе која је у питању“, рекао је Баковић агенцији МИНА.

Он је казао да је забринут због нових случајева насиља над новинарима и напада на имовину медија.

Неки случајеви насиља и напада на имовину медија су процесуирани, али нерасвијетљени случајеви су разлог за даљу озбиљну забринутост. На овакво стање ствари, на које смо указиваали и у Годишњим извјештајима о раду, указала је и Европска комисија у свом Извјештају о напретку Црне Горе за 2014.годину“, подсјетио је Баковић.

Према његовим ријечима, да стање на медијској сцени није задовољавајуће може се видјети и из задњег и ранијих извјештаја Медијског савјета за саморегуалцију.

Баковић је казао да је Институција Заштитника људских права и слобода до 1. децембра прошле године примила у рад 528 притужби, што је за 54 притужбе мање у односу на исти период 2013. године.

„Највише притужби је поднијето због повреде права дјетета, због одуговлачења судског поступка, поврде права на слободан приступ информацијма и повреде права из рада и по основу рада“, навео је он.

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here