Насловна Политика „Омаж“ Брејвику у Ослу

„Омаж“ Брејвику у Ослу

0
ПОДИЈЕЛИ

У Норвешкој се данас одржава комеморација за жртве терористичког напада, који је пре четири године извршио Андерс Брејвик.brejvik

На годишњицу трагедије у Ослу се отвара информативни центар и специјална изложба, на којој се приказују документи, докази истраге, чак и олупине аутомобила којим је терориста стигао на место злочина. Због тога рођаци жртава сматрају да би неко могао да протумачи отварање центра као својеврсни „омаж“ или „спомен“ Брејвику.

Јон Кристијан Ељден, бивши адвокат 115 породица погинулих, каже да је то заправо „Брејвиков музеј“.

„Они који су преживели терористички напад и који и сада раде у владином кварту пролазиће поред овог ’музеја‘ па ће се увек сећати тог ужасног дана“, каже Ељден.

Тур Естрбе, који је изгубио супругу за време експлозије, каже за норвешку телевизију НРК да је Брејвик добио сопствену „кућу славних“.

Норвешки терориста има трособну затворску ћелију (спаваћу и радну собу, као и теретану) и омогућен му је излаз у двориште. Ипак, Брејвик се неколико пута жалио на услове у затвору.

Наиме, он је затражио од руководства играчку конзолу „Плејстејшн 3“ уместо застареле „Плејстејшн 2“, нови рачунар и новчано издржавање у износу 100 евра недељно уместо 50. Брејвик је такође незадовољан што руководство затвора неће платити његове уџбенике.

Пре неколико дана је норвешки екстремиста уписао политикологију на универзитету у Ослу.

Брејвик је 22. јула 2011. године активирао бомбу поред владине зграде у Ослу а након тога је убио 77 учесника кампа за омладину на острву Утоја. Током суђења Брејвик је објаснио да се на тај начин супротставио „муслиманској експанзији“ у Норвешкој.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here