Насловна Мозаик Олимпијска бакља се вратила из „шетње“ свемиром (Видео)

Олимпијска бакља се вратила из „шетње“ свемиром (Видео)

0
ПОДИЈЕЛИ

olimpijska baklja

Троје астронаута вратило се јутрос на Земљу после мисије у свемиру од 166 дана, и то са руском олимпијском бакљом, првом послатом у свемир, три месеца пре почетка Зимских олимпијских игара у Сочију, на југу Русије, саопштено је у Москви.

Рус Фјодор Јурчихин, Италијан Лукас Пармитано и Американка Карен Ниберг слетели су у степе Казахстана у 2.49 по средњо-европском времену, и то са олимпијском бакљом, која је била изнета у свемир око сат времена у суботу, први пут у историји Олимпијаде.

Астронаути су били у капсули Сојуз закачени са велики бели падробран како би се амортизовало слетање на подручју Ђезгазкана, под ведрим небом и на јутарњем мразем, пренела је руска телевизија.

Бакља је била у специјалној кутији коју је један запослени из руске свемирске агенције Роскосмос брзо отворио. “Ево бакље”, рекао је он по доласку из свемира, а преносе руске медији.

Потом је предао бакљу команданту Сојуза Фјодору Јурчихину, који је са осмехом на лицу изашао у посебном свемирском седишту и одмах бакљу прекрио плавим покривачем због хладноће од минус три степена.

Касније су изашли и остали астронаути. Сви су имали поред себе заставе Русије и Олимпијских игара у Сочију, који ће бити одржани од 7. до 23. фебруара 2014. године.

Та свемирска бакља ће се користи за паљење пламена током церемоније почетка Олимпијских игара.

Током изласка у свемир, космонаути су у скафандерима изашли сат времена с бакљом, која је због временских услова морала да буде угашена.

Поред свемира, бакља ће бити спуштена и у дубине Бајкалског језера у Сибиру, биће на врху планине Елбрус на Кавказу, на надморској висини од 5.633. метара, а већ је посетила Северни пол.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here