Насловна Политика Оланд позвао на смиривање вjерских напетости

Оланд позвао на смиривање вjерских напетости

0
ПОДИЈЕЛИ

Француски предсjедник Франсоа Оланд поручио је данас да било какав антимуслимански и антисемитски чин мора бити „строго кажњен“ и истовремено позвао на смиривање вјерских напетости у земљи након најкрвавијих терористичких напада у протеклих пола вијека.

policija_francuska_pariz

Милиони муслимана у Француској треба да буду заштићени и поштовани, „као што и они сами треба да поштују државу“, рекао је Оланд у свом говору у Институту арапског свијета у Паризу, пренио је АП.

„Антимуслиманска дјела, попут антисемитских, не треба само осудити већ строго казнити. Суочени са тероризмом, сви смо уједињени“, истакао је Оланд.

Са 120.000 припадника снага безбједности распоређених како би се спријечили евентуални будући напади, напетости у Француској додатно су појачане, пошто је аутомобил у коме су се налазиле четири особе ноћас ударио полицајку која је обезбјеђивала предсједничку палату.

Двије особе су касније ухапшене, док су друге двије побјегле.

Иницдент испред Јелисејске палате нема очигледних веза са прошлонедељним нападима и могло би да се ради о несрећи, саопштили су полиција и тужилаштво.

Амерички и француски обавјештајни званичници склони су процјени да су терористички напади у Паризу били инспирисани Ал Каидом, али без директног надзора те групе.

Правосудни органи у Француској почели су са хапшењима десетина људи који су величали тероризам или износили расистичке или антисемитске коментаре.

Ситуација у Француској је напета, пошто је 20 људи, укључујући три нападача, убијено прошле седмице.

У нападима на сатирични недељник „Шарли Ебдо“, једну полицајку у близини Париза и јеврејску продавницу у Француској, убијено је 17 људи.

Данас су почеле сахране настрадалих у нападу на сатирични недељник, када је убијено 12 људи, међу којима неки од најпознатијих француских карикатуриста.

Напади су се догодили у атмосфери пораста антисемитизма у Француској и изазвали су више расутих напада на муслиманске објекте широм Француске као очигледан знак одмазде, подсјетила је америчка агенција.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here