Насловна Политика Оланд: Француска сматра да привремено треба зауставити ширење НАТО

Оланд: Француска сматра да привремено треба зауставити ширење НАТО

0
ПОДИЈЕЛИ

Француска се залаже за привремено обустављање ширења НАТО – објавио је Франсоа Оланд.

748526

Председник Француске је са оваквом изјавио иступио након сусрета са генералним секретаром алијанске Јенсом Столтенбергом:

„У случају земаља које би могле саопштити да желе да ступе у НАТО, односно поднети такав захтев, Француска сматра да им свима треба у овом тренутку рећи „не“. И при том објаснити: да ширење НАТО сада није на дневном реду“.

Оланд је истовремено нагласио да званични Париз „придаје велики значај усаглашености између деловања НАТО и стварања јединственог система одбране Европске уније“.

Столтенберг је по завршетку преговора признао да алијанса сада изводи највеће повећавање својих снага од времена завршетка хладног рата. При том је подвукао: „Француска у томе игра кључну улогу, улогу лидера“.

Пре сусрета са Оландом, Столтенберг је – поводом обећања датих Украјини и Грузији (још 2008. у Букурешту) да ће бити примљене у НАТО  – истакао:

„Присуствовао сам том самиту као премијер Норвешке. НАТО своју политику отворених врата сматра успешном. Зато је већина чланица против тога да се ставља вето на приступање нових земаља. Свака држава треба да самостално одлучује – ступати или не ступати у наше редове“.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here