Насловна Друштво Окончано суђење Младићу, пресуда за годину дана

Окончано суђење Младићу, пресуда за годину дана

0
ПОДИЈЕЛИ

Суђење бившем команданту Војске Републике Српске Ратку Младићу, оптуженом за геноцид, данас је завршено и очекује се да ће трочланом судском већу бити потребно скоро годину дана да донесе пресуду.

Тужилаштво и Младићева одбрана су данас окончали изношење завршних речи, јавља АП.

Од суда је Тужилаштво затражило да Младић буде осуђен на доживотну робију, док одбрана захтева да буде ослобођен.

Тужиоци у процесу Ратку Младићу затражили су данас од судија Хашког трибунала да одбаце све тврдње Младићеве одбране, тврдећи да докази показују да је генерал Младић крив за геноцид и друге злочине над Муслиманима и Хрватима током рата у БиХ.

„Докази показују Младићеву кривицу ван сваке сумње“, рекао је последњег дана завршних речи, тужилац Алан Тигер, одговарајући на аргументе одбране.

Аргументи одбране, како је казао тужилац, „ван су контекста“, засновани на погрешном и обмањујућем тумачењу или занемаривању доказа.

„Младић није био суперчовек, како одбрана тврди да ми сугеришемо, него само човек који је имао довољно снага да кроз Босну прође као кроз сир и који је те снаге искористио да почини злочине и уништи заједнице“, рекао је тужилац Тигер.

Оцењујући да је одбрана „игнорисала четири и по године доказног поступка“, Тигер је одбацио као „неосновану“ тврдњу бранилаца да се Младићу суди „само зато што је Србин“.

По речима Тигера, Младићева одбрана је покушала да кривицу свали на председника Републике Српске (РС) и врховног команданта Војске РС Радована Караџића.

У ствари, Караџић и Младић били су „кључни партнери у сва четири удружена злочиначка подухвата“. „Заједно су радили на стратешком циљу, раздвајању Срба од Муслимана и Хрвата и сложили се да је то историјска шанса да се створи српска држава са што мање унутрашњих непријатеља и око средстава којим ће то постићи„, нагласио је Тигер.

Он је подсетио на речи сведока одбране, официра ВРС Луке Драгичевића да су Срби „јачи, бољи, лепши и паметнији од Муслимана“.

Као доказ да је ВРС под Младићевом командом етнички чистила општине широм БиХ, заступник оптужбе цитирао је речи самог генерала Младића да „нема Муслимана у Братунцу“ и да је то „у потпуности српски град“.

Тигер се позвао и на Младићеву директиву број 4 да се муслиманско становинштво заједно са муслиманским снагама протера из Подриња.

Као доказ за Младићеву „геноцидну намеру“ да уништи Муслимане у Сребреници, тужилац је цитирао његову изјаву да је „дошло време да се осветимо Турцима на овом простору“.

„Маштовитим тумачењем“ Тигер је назвао тврдњу одбране, која „потпуно игнорише доказе“, да је Младић том изјавом „иритирао непријатеље“.

Тигер је одбацио и покушај бранилаца да кривицу за злочине у општинама и логорима за несрбе пребаце на полицију РС.

Поновио је да су ВРС и МУП РС „заједно држали логоре и спроводили етничко чишћење“, починивши тешке злочине који су у шест босанских општина имали размере геноцида над Муслиманима и Хрватима.

Тврдњу одбране да је Армија БиХ пуцала на свој народ у Сарајеву да би за то окривила Србе, Тигер је назвао „инсинуацијом која изврће стварност“.

Негирао је тврдњу бранилаца да је то потврдио и командант Унпрофора Мајкл Роуз.

„Роуз рекао да је знао за такве наводе у медијима, али не да ли су они основани. Други сведоци нису знали ни за то, а камоли имали доказе“, казао је Тигер.

Исказ сведока одбране Едина Гараплије да је полицијска јединица „Шеве“ пуцала на Сарајлије, тужилац је одбацио као „невероватну причу“ којој „не би требало придавати важност“.

Тигер је побијао и навод одбране да је ВРС само „легитимно узвраћала ватру“ која је на њу отварана из града.

„Напротив, цео град је био на мети бесомучног гранатирања и снајперисања“, које није било ни пропорционално, ни селективно.

Одговарајући на тезу одбране да не постоји писмено наређење генерала Младића да сви муслимански заробљеници из Сребренице буду побијени, тужилац је нагласио да је, по доказима, Младић то наредио „усмено“.

Доказе за то Тигер је видео у Младићевим наређењима да се сви заробљени мушкарци одвоје од породица, а затим да се престане са њиховим пописивањем. Младић је, по тужиоцу, наредио и да се у околину Зворника упуте појачања јединицама за стрељање заробљеника.

У септембру 1995, Младић је писмено одобрио пет тона горива за премештање и поновно закопавање хиљада лешева из масовних гробница, у покушају прикривања злочина, казао је Тигер.

Он је негирао и тврдњу одбране да жене, деца и старци нису протерани из Сребренице, него су „добронамерно премештени“.

Цитирао је, притом, официра холаднског Унпрофора који је посведочио да је становништво могло да бира између „споре смрти“ и одласка.

Ратни командант ВРС, генерал Младић (74) оптужен је за геноцид у Сребреници, прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, који је у шест општина имао размере геноцида, терорисање становништва Сарајева дуготрајним гранатирањем и снајперисањем и узимање припадника Унпрофора за таоце, од 1992. од 1995. године.

(Извор: Н1)

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here