Насловна Друштво Око 50 чланова „Пинк Пантера“ из Црне Горе

Око 50 чланова „Пинк Пантера“ из Црне Горе

0
ПОДИЈЕЛИ

Чланови криминалне групе “Пинк Пантер” поријеклом су са простора бивше Југославије, а од око 600 регистрованих чланова, њих око 50-60 је из Црне Горе, казао је шеф Националног централног бироа Интерпола Дејан Ђуровић.

pink panzeri
. .
Зато је Интерпол покренуо пројекат „Пинк Пантер”, чији дио је и Управа полиције Министарства унутрашњих послова, кроз НЦБ Подгорица.

Свих 50, 60 особа из Црне Горе нијесу извршиоци разбојништава и тешких крађа, али су на неки начин били повезани са њима каже Ђуровић за за полицијски часопис „Документ” НЦБ Интерпола, преноси Дан.

„Будући да починиоци ових кривичних дјела користе и лажне идентитете, у оквиру овог Интерполовог пројекта обрађује се 800 лажних и правих имена. Број лица која су досад широм свијета починила више од 315 разбојништава и нанијела штету од око 320 милиона еура, стално се мијења с обзиром на то да се нека лица насивизирају, а нова укључују у „игру”, рекао је Ђуровић.

Он додаје да је разбијању „Пинк Пантера” велики допринос дала и црногорска полиција помажући у идентификацији извршилаца кривичних дјела на основу трагова папиларних линија, трагова ДНК пронађених на мјесту извршених разбојништава и крађа широм свијета, као и провјере идентитета лица лишених слободе у иностранству.

„У сарадњи са Форензичким центром утврђен је идентитет свих црногорских држављана који су кроз „Пинк Пантер” пројекат лишени слободе у иностранству“, казао је Ђуровић.

Он тврди да је првобитна мрежа починилаца ових кривичних дјела разбијена, чему је допринијела и црногорска полиција, међутим, истиче, евидентно је да се на њихово мјесто појављује тзв. нова генерација криминалаца, углавном млађих лица, која или имају криминалне досијее за слична или лакша кривична дјела или уопште немају досије. Он истиче дас у та млађа лица углавном  су спремнија на употребу насиља па чак и ватреног оружја при вршењу разбојништава.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here