Насловна Политика Око 20.000 људи у Берлину тражило укидање забране ПКК

Око 20.000 људи у Берлину тражило укидање забране ПКК

0
ПОДИЈЕЛИ

226327_nemacka-rajhstag-ap_f

Најмање 20.000 људи прошло је данас центром Берлина, захтевајући да немачка влада укине 20 година дугу забрану Радничке партије Курдистана (ПКК), саопштили су организатори протеста.

Уз снажно полицијско обезбеђење, протест је протекао мирно, под слоганом: „Подржите мировни процес, укините забрану ПКК!“.

Упркос томе што је Радничка партија Курдистана у Немачкој забрањена од 1993. године, та организација има значајну подршку у тој земљи, у којој живи око 500.000 Курда, већином турског порекла.

Према проценама немачких власти, ПКК има око 11.500 активних чланова, пренео је АФП.

Организатори протеста саопштили су да је полиција спречила демонстранте да истакну заставе затвореног лидера ПКК Абдулаха Очалана и казнили оне код којих су их пронашли.

Протест у Берлину одржан је у време посете званичника ирачких Курда југоисточној Турској насељеној углавном Курдима, првој у последње две деценије и то у тренутку када Анкара финализује енергетске споразуме вредне више милијарди са својим полуаутономним регионом и усред опште забринутости због учешћа курдских побуњеника у конфликту у Сирији.

Курди се обично описују као највећа етничка заједница без своје државе на свету, са око 30 милиона припадника, концентрисаних у деловима Турске, Ирана, Сирије и Ирака.

Мада имају делимичну аутономију у Ирачком Курдистану од 1991, њихове тежње за аутономијом су осујећиване у Турској, Сирији и Ирану.

Ердоган је оценио Барзанијеву посету Турској као „круну“ напора да се оконча тродеценијска оружана борба Радничке партије Курдистана (ПКК) против турске државе у којој је досад погинуло 40.000 људи.

У марту ове године је проглашено примирје између курдских побуњеника и Турске, па су се курдски герилци повукли у Ирак, али је повлачење прошлог месеца суспендовано пошто побуњеници тврде да се Анкара није придржавала договора.

Као предуслов за преговоре ПКК захтева побољшање услова у којима се у притвору држи вођа овог покрета Абдулах Ечалан, али и загарантоване измене Устава, као и укључење једне треће стране која би надгледала процес.

Турски званичници верују да Барзани може да утиче на турске Курде да се врате преговарачком столу.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here