Насловна Колумне Ој-ха демократија: Катаклизма грађанизма!

Ој-ха демократија: Катаклизма грађанизма!

18
ПОДИЈЕЛИ

Пише: Војин Грубач

Вјероватно ниједна земља на свијету нема толико лажних грађанских партија као што има Црна Гора.

Оне су толико лажне и лицемјерне да стални инциденти, евидентни кроз њихово хронично искакање из грађанштине- пластично показују о каквом се перверзном баласту у партијском и политичком систему Црне Горе ради.

Лажна грађанштина је пошаст која, попут злодуха, тумара Црном Гором, док на њеним леђима самољубиви јахачи апокалипсе из структура власти деру народ, закуцавајући га у црну земљу, и уз кликтање пароле лажног патриотизма- уништавају државу, претварајући је у прах и пепео.

Двонационално као грађанско, како то?

Међутим, прије преласка на тему, која ће имати продужетак и у следећем тексту, неопходно је оцијенити и дефинисати- шта се у Црној Гори назива “грађанском партијом”. Ево како то изгледа у политичкој пракси Црне Горе.

Рецимо, Социјалдемократска партија Црне Горе је црногорско- бошњачка партија. Грађански покрет УРА је црногорско- албанска партија. А Демократски фронт је црногорско- српска, односно српско- црногорска коалиција.

Дакле, у Црној Гори углавном имамо двонационалне партије и коалиције, као одраз лажне грађанштине, при чему двонационални СДП и УРА, за дивно чудо,  оптужују двонационални ДФ да он- није грађански профилисан?! Разлог таквог става је вјероватно у томе што  ДФ нема тип двонационалне структуре који имају СДП и УРА.

Самим тим се намеће логично питање- како могу партије које представљају црногорско- бошњачку (СДП) или црногорско- албанску (УРА) двонационалну коалицију, оптуживати Демократски фронт који представља двонационалну црногорско- српску коалицију- за недостатак грађанског садржаја?!

Наиме, проста логика и здрави смисао говоре да грађанско, у правом смислу појма- подразумијева свукупни и пропорционални одраз стуктуре становништва државе у националном и сваком другом погледу.  Двонационалне коалиције не задовољавају тај принцип, ма какве оне биле. Самим тим су- дефектно грађанске, или лажно грађанске организације.

Може се ићи корак даље, чак оштро, па констатовати да двонационалне коалиције у Црној Гори, у појавном смислу- по својој форми и одразу,  представљају симбиозу два национализма, промовишу интерес само двије нације, шепурећи се при томе, наводном- грађанштином.

Тако је у појавном, а у суштинском смислу имамо апсурдну ситуацију.

Наиме, фућка се тим двонационалним грађанским партијама за сопствене двије нације- јер је њихов погонски механизам, смисла постојања, измјештен у домен личних и групних материјалних интереса њиховог руководства.

Наиме, партије у Црној Гори су, по својој суштини- приватне фирме које имају као главне акционаре- сопствене вође и њихово најближе окружење!

Наде, предлози и парадокси

Ипак, оставићемо, за сада, по страни тај комерцијални дио активизма партија, и прећи у поље чисте политике у којем се те партије такмиче, а све за- већ излуђени гласачки публикум.

Последњи Парламентарни избори 2016. године, и формирање нове Владе Црне Горе, показали су колико су самозване грађанске партије у Црној Гори ништавне, и бесмислене.

Наиме, по исходу лажираних Парламентарних избора 2016. године, појавила се нада да се грозни, бестијални и рушилачки политички систем у Црној Гори може промијенити, те новом влашћу довести у стање преферирања цивилизацијских вриједности живљења. Бошњачка странка је, као “језичак на ваги”,  требала да одреди- којим ће путем даље ићи Црна Гора.

Гебелсовске структуре власти су покренуле медијску хајку претпостављајући да ће, ако БС приђе опозицији- Демократски фронт бити неизбјежни елемент нове власти, те одлучиле да ударе по њему.

Спектар медијског и политичког удара на ДФ је био класичан, стандардан и већ виђан стотинама пута.

ДФ је оптужен да га “сачињавају четници”, па се очекивало да ће на том таласу Бошњачка странка добити најљепши изговор да се опредијели за власт с ДПС-ом, који ће наставити политику вођења државе путем паралелних структура у економску и социјалну провалију.

И та би концепција прошла да се није десио неочекивани обрт. У том смислу сам, анализирајући ситуацију, предочио јавности  да би било добро да ДФ уступи власт грађанским и мањинским “опозиционим партијама”, и подржи њихову мањинску Владу. Игром случаја- то се десило.

Не виде људске ресурсе државе, већ само партијски потенцијал

Господин Небојша Медојевић, један од лидера српско- црногорске коалције ДФ, је јавно и недвосмислено, предложио двије варијанте промјене власти без учешћа ДФ.

Прву, да “црногорске грађанске партије” формирају нову власт са Бошњачком странком и другим националним странкама мањина. А ако не успију, други предлог је био да- Бошњачка странка сама формира Владу Црне Горе.

Бошњачка странка је одбила да сама формира Владу Црне Горе, уз изговор да “нема ресурсе и кадрове” да формира власт.

Интересантан изговор, чији је проблем у томе што, рецимо, руководство Бошњачке странке уопште не види да се ресурс за формирање нове власти не мора налазити само у својој странци, већ у читавом друштву.

На примјер, огромни кадровски ресурси за формирање нове власти се налазе у 54.000 незапослених у Црној Гори, од којих је 12.000 са факултетском дипломом, а неколико стотина њих са звањима магистара и доктора наука.

Ако томе додамо велики број врхунских специјалиста који раде на бесмисленим радним мјестима у Црној Гори, грађанима Црне Горе који раде у иностранству, може се констатовати да је Бошњачка странка могла путем поштеног конкурса фомирати не једну, већ петнаест изванредних Влада Црне Горе.

Испало је да Бошњачка странка не види људске ресурсе и потенцијале у глобалној ширини, на нивоу многобројних незапослених у Црној Гори, који се морају некако запослити, већ персоналне кадрове констатује само у својим редовима, а остали их уопште не интересују.

Наравно, тај партијски егоцентризам и сљепило за важност општег, а не само личног- није својствен само БС, већ свих странкама у Црној Гори.

Фантастични потез ДФ- а да подржи мањинску власт опозиције у Црној Гори, без сопственог учешћа, представља изузетак који је за поштовање. Посматрано са стране, све су прилике да потез ДФ-а, да предложи власт осталима, уз подршку- без сопственог учешћа- није у стању нити једна друга политичка структура у Црној Гори, што је индикативно.

Ипак, такав потез руководства Демократског фронта је имао за резултат да се сва лаж и биједа црногорске грађанштине и мањинских партија сруши у магновењу.

Распад грађанизма као факт!

Није само први предлог ДФ- а, да БС самостално формира власт на нивоу Црне Горе, разоткрио да руководство те странке не види стручне кадрове на нивоу државе, па нити у редовима сопственог народа  уколико су изван БЦ, темељно разгрнуо политичку баруштину.

Својим другим предлогом- да грађанска црногорска опозиција без ДФ формира мањинску Владу Црне Горе са Бошњачком странком-  Демократски фронт је покренуо, можда нехотично, фактички процес провјере “грађанштине” тих “грађанских партија”.

Резултат је био катастрофалан, јер је Бошњачка странка лако откачила грађанске опозиционе партије Црне Горе, давши им- “ногу у дупе”! Потом су црногорске “грађанске, мултиетничке и мултивјерске” партије биле брутално шутнуте и од албанских националних партија, па и од хрватске партије ХГИ. Укратко, десила се катаклизма грађанизма.

Елем, јасно је да су се партије мањина у Црној Гори свјесно утриповале у причу о четницима из ДФ,  и рекле- нећемо с њима! Али, како могу објаснити да никако нису жељеле промјене у Црној Гори са “античетницима из грађанске опозиције”?!

Па, с киме, тада, желе промјене у држави која пропада и нестаје? Или, не желе промјене уопште?

Зашто се подржава економска катастрофа, цмисао?

Како је, за последњих 25. година,  преко 140.000 грађана Црне Горе побјегло у иностранство, а сада има преко 54.000 незапослених, којима је једини спас да такође побјегну у иностранство,  свима је јасно да даље одржавање садашње власти представља сигурну катастрофу државе и народа, са несагледивим последицама.    

Како је то очигледно, поставља се питање- зашто партије националних мањина, подржавајући данашњу власт на челу са ДПС,  желе да се Црној Гори деси економска кататрофа? Да ли за то постоји неко логично политичко објашњење?

Ако партије мањинских народа немају објашњење за тај феномен, тада је ред да на то питање одговоре „грађанске партије“ у Црној Гори- које су биле откачене током преговора са мањинским националним партијама. Наравно, то треба, прије свих, да објасне двонационалне коалиције: црногорско- бошњачке и црногорско- албанске провинијенције, чији су представници СДП и УРА.

Збиља, да ли могу бошњачки и албански кадрови из тих „грађанских партија“ да изађу пред јавност и саопште нам- зашто је ситуација таква каква јесте, и шта су тражили њихови сународници у преговорима?

Јер, јавно изражена жеља партија мањина да формирају власт с „грађанском опозицијом“, а потом одустајање од те идеје, прије свега говори о недостацима и потпуној немоћи „грађанске опозиције“.

Испало је да „грађанска опозиција“ не може бити „грађанска“ у мјери у којој то траже националне партије мањина. Шта је разлог томе, можемо само нагађати, што је назахвално.

Ипак, да ли је могуће да мањински народи виде двонационалне “грађанске партије” као скривене партије црногорских националиста у којима бошњачки и албански супстрат има својство икебане и димне завјесе. Јер, већ су од стране бошњачких кругова те партије оптуживане да користе бошњачко гласачко тијело, а да потом у парламенту нема довољан број бошњачких посланика, узимајући у обзир пропорцију њихове гласачке подршке.  

Неповјерење гласача мањинских народа према грађанизму

Самозване  црногорске грађанске партије не само да нису у стању да воде преговоре са партијама мењина, да би с њима формирале Владу народног спаса, већ нису у стању да добију неки нормални, знатнији проценат подршке гласача  мањинских народа, да би се власт на нивоу пропале  државе промијенила. И то је факт!

Дакако, није проблем у грађанима и гласачима који припадају мањинским народима, који могу гласати како им воља, већ у њиховом огромном неповјерењу према тзв. грађанским партијама црногорско- бошњачке и црногорско- албанске провинијенције.

Гдје је проблем?  Могу ли то „лидери грађанске опозиције“ објаснити јавности Црне Горе.

Ако не могу, тада су ти „грађански лидери“ сувишни, и те „грађанске партије“ потпуно сувишне- јер не служе својој политичкој сврси! Самим тим, мора се прећи на неки сасвим нови модел могуће промјене власти.

Полазећи од тога да грађанске партије у Црној Гори никако не могу придобити гласачко тијело мањинских народа, да би се власт смијенила, то испада да је једина могућност да се власт у Црној Гори промијени следећа- да се број опозиционих гласача православног народа у Црној Гори повећа за недостајући проценат гласача мањинских народа, који већински не желе промјене.

Дакле, једино рјешење је да се двотрећински проценат православног народа, који су сада опозиција бруталном режиму, подигне на трочетвртински опозициони  корпус, да би се измијенила катастрофална танденција уништења грађана Црне Горе. Друга варијанта, у садашњим констелацијама, односима и тенденцијама- уопште не постоји.

Баланс и одговорност

Тако долазимо до варијанте да је модел српско- црногорске, односно црногорско- српске коалиције који демонстрира Демократски фронт- исправан политички пут, и модел- који могу преузети као исправан и  неке друге партије у Црној Гори.

Дакако, такве двонационалне коалиције,  које воде припадници православног народа, и ослањају се на православне гласаче, јер су сва остала рјешења исцрпљена,  морају имати ресурсну персоналну базу најбољих специјалиста из редова Бошњака, Албанаца и Хрвата, који сада желе да се ова власт промијени.

Они би, у случају промјене власти, заузели мјеста мањинских народа у Влади Црне Горе, као и на свим нивоима власти, као што то налаже Устав Црне Горе- који исправно гарантује националну пропорционалност по вертикали.

На крају, мора се рећи. дефектним грађанским партијама је преостало мало времена да се постарају за своје двонационално “мултиетничко бирачко тијело”.

Прије свега, морају да привуку гласове мањинских народа у значајнијој мјери, ако уопште желе бити озбиљни политички играчи, јер са резултатима које су до сада постизали лако могу отићи на маргине историје. Дакако, и нестати као апсолутно промашен политички продукт.

18 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Oni koji su diplomirali u Lepoglavi a svoj prakticinu nastavu izvodili u Spaniji ,a specijalizaciju u SSSR-u i kasnije bili dzelati po raznim stratistima ne mogu niti ce ikada moci ostaviti zdravo potomstvi.A kad jedno drustvo ima vise bolesnih nego zdravih, klada se iz takvuh brakova radjau nova pokoljenja koja mogu biti jedino bolesna imamao ovakvo stanje koje danas imamo u Montengru.
  Koje gradjanske stranke i koga to oni zamajavaju,SNP je pokusavao citavih ovih godina da od KPJ napravi gardjansku stranku , kako im je to moglo uspjeti kada su vodje bili nacionalni Crnogorci i komunisti,Krivokapicevi fasiti su citavo vrijem saradjivali s mafijaskom druzinom DPS-om i bili uvjek ona vecina koja je to drustvo odrzalo na vlasti.Znajuci sve sto rade i sto su uradili josuvjek nemaju ni hrabrosti niti zelje da to kazu,time svoju ulogu nikako ne mogu sakrit.Naknadna pamet URA se vid iz kojih krugova preletacevica nacionalnih Crnogoraca je stvorena iz srpaskih otpalih kadrova koji s komunistickim ucenjem jos nijesu bili rascistili,svi oni hoce ili misle da mogu da demokratizuju Crnu Goru
  Srbi su podlegli UDBi i njenim kadrovima kojih nikako da se oslobode,i sada kada je ocigledana spreg vlasti u Srbiji i Crnoj Gori da se sacuva postojece stanje i opljackano iznese iz zemlje,sto je vecinom i uradjeno,jos u ti udbaski odnosi jaci i bolji,i nikako toga da se otresemo,dok je tako od nas nista!
  Manjine su manjine i na njih ne treba obarcati paznju ,jer znamo iz istorije sta misle i kome se priklanjaju,ako mi kao narod zavisimo od njih i nemozemo sakupiti vecinu protiv mafije tada je stanje ovakvo kakvo je sada.
  Manjinam treba dati ono sto EU predvidja za takve slucajeve ni vise ni manje,tako da je to pitanje najlakse rijesiti i ne treba ga smatrati za nesto posebno,medjutim Milo Djuknovic ce im dati i drzavu zauzvrat da ga niko ne goni i dira.
  E o tome se ovdje radi,ako to narod ne vid nego hoce iz svog inata i za svoju stetu da ga glasa neka g glasa,ubjedjivati nekoga da ne puca sam sebi u noge je vrlo tesko,moza u nekim slucajevima nekome i uspije da to pregovorima poravi ,ali u vecini slucajeva slijedi samoubistvo nazlost,bolestan narod a time i samao drustvo u cjelini,lijek skoro da i nema ,jedino u malim enklavama da se ljudi druze i posjecuju i osnivaju neko drugi nacin druzenja i zivljena ,ovo je propalo,metastaza je svuda a najvise i galavama!

  • 0
   0

   Svakome ko je iole pošten i korektan odmah je jasno da u CG jedino DF posjeduje taj, kako gos.Grubač odlično primećuje,toliko potrebni osjećaj za opšte dobro.
   Očito da je u CG još uvijek na snazi politika da komšiji crkne krava-u našem slučaju poželjno je da taj oštećeni komšija bude Srbin.
   Jadna je vlast i država kojoj život zavisi od manjina,pogotovo kada su manjine kao u slučaju CG ovakve kao što jesu a to mislim na način da,kada neki Musliman ili Albanac vidi Srbina istog momenta pomisli da je vidio četnika i to u najgorem mogućem smislu.
   Imaju i Srbi mnogo razloga da u njima vide ustaše i baliste ali ipak,zahvaljujući toj svojoj širini koju samo Srbi posjeduju,u stanju su da izađu ispod svoje sjene i ponude i jednima i drugima ono što ovi Srbima nikada nebi mogli.
   Gos.Grubač je još jednom pogodio u sredinu i pokazao gdje je današnji problem Crne Gore.

   • 0
    0

    Zalagati se za kako rekoste opste dobro je plemenita stvar.Medjutim , u okolnostima koje su prisutne decenijama u Cg, Srpski narod dosta košta to opšte dobro.NSD bi trebala da se bavi problemima Srba, jer za to je i formirana, a da malo batali „opšte dobro“.DF treba rasturiti i dovesti stvari na cistac.Samo čiste politike dovode do rezultata.Ovako, mnogi u DF love u mutnom i suruju sa vlašću, svesno il nesvesno idu na ruku DPS.Zivi bili pa vidjeli.

 2. 0
  0

  A đe si Voša toliko vremena , pučanstvo sa nestrpljenjem očekuje tvoju novu kolumnu , a ti svo ljeto mozak na otavu .
  Nemoj više tako , nekad si nas dnevno zasipao svojijem umotvorinama , a sad te nema mjesecima , ostaralo se jeli ?
  Ja reko da si se naljutio sto ti spominjem ono kad si se dragovoljno nacionalno izjasnio kao crnogorac u vojnu knjižicu JNA, pa posle obrnuo kad si bio na Dubrovačko ratište , ali sad vidim da si se umorio od borbi sa vetrenjačama .
  I piši kraće tekstove , ko ce ovo ovako dugačko čitati , a i znamo što ćeš nam reći .
  Pozdrav Vośi u daleku Rusiju iz bratskog Montenegra .

 3. 0
  0

  Izgleda Maso da je dosao kraj kd si ti zaduzen za komentare,ili se ostali dio zabavio mislju o svadji unutar klana izmedju Mila i Duska.
  Predlzem ti da posaljes jedan isti odgovr na sva pisanja Gubaceva ,tako bi ustedio vrijem za druge stvari kao recimo kad pocnu demostrcije, brojenjem naroda i druge stvri koje radite uz ovo,a dje ti je Komlen ,nema ga ,jedno vrijem da se nije vratio u sluzbu!

  • 0
   0

   A đe si Zeče , što se rabota u crnogorski Grbalj , vele nikad više turista , jeli se zakučila koja para ?
   Vele nikad više rusa i srba , oće svak da ljetuje đe mu je sigurno , a đe je sigurnije no u NATO državu !
   E vala Zeče mnogo si mi utripovan sa ovijem DB-om , svako malo strepiš da te prate , ka na oni film Balkanski špijun , pušti đa’ola , opušti se malo !
   Da nijesi i ti ka Vośa objednom naciju promjenio pa si se pronašao , ma znamo mi da vi crbi mjenjate naciju ka čarape , to je vama ka’ popit čašu vode , evo Vośa će najpotlje rus postati viđećeš !
   Dobro zdravlje moj dobri Zeče .

 4. 0
  0

  Vel vele narocitu Rusa kupise sve zivo,primaklo se 40% teritorije uz more ,jos malo Maso,radices ti za ns ,vidm ja to brzih dan,e sad ne znam kao ce Rusi na to gledati,moramo mi njih pitati kao vi Nato,tako ti to ide,sigurnost je velika ukoliko te ne zakci koji rikosek iz obracuna kalnova,ali zaborvi to narod,svaka cijena neovisnog montegramu je potaman ,sto se ljudi ubijau usred bijela dan koga briga,evo ima jedno tri cettir dan nema mrtvih,a to je rekord ove sezone.Nije tako lose kako ce brzih dana biti Maso,javi se kad pocne ,znas ih ti licno ili ovako iz novina kao ja?

  • 0
   0

   Dobro veliš moj Zeče , takva su vremena od kad srpski Vožd dođe na vlast 88 , svaki nas kastig snađe !
   I ovi te se ubijaju po Crnoj Gori su produkt Śolovog vremena .
   Srećom u maticu nema kriminala pa imaš đe otići da se skriješ , to je raj nebeski , moj Zeče dobri .

 5. 0
  0

  Ajde Maśa ne mlati pola ti drpsa se od srba prijebačilo u tzv građanski dukljanski tabor kako im kolari rdhne tako se okreću, a sad se okreću i kako im rghne građanska BS sa hiljadu džamija u karadag , a BS-u daje vjetar u leđa kako Erdogna rdhne iz Stambola.

 6. 0
  0

  Jel Masja muško-žensko-hermfrodit? Ti botovi na zadatku mogu biti bilo ko…zato što bljuju zato i kriju lice jer su bezlični,eksponenti propagande. Cg društvo je primitivno i bolju vlast još ne zaslužuje.kada je dobije onda je uznapredalo. N1napada Vučića kao..da narod pomisli da su protiv njega…tako i Demokrate,još jedan u nizu zapadnih projekata.čak je i DF sumnjiv jer prizna Cg naciju tj Medojevića.

  • 0
   0

   A Śata đa’ole , što se ri śekiraš oko Crne Gore ?
   Ti si izvanjac ovđe te primismo kad si uteka iz Kroacije sa rodnog praga , primili te , udomoli , dali koru ljeba , i ti sad bolje znaš od nas odole što ni je činjeti ?
   I da bude veća sprdnja , ti nam određuješ ko je „muško , žensko ili oboje“ , ti koji si uteka sa rodnog praga a je zapucalo ha , ha , ha … da si ima ono što muškarci imaju branio bi kućni prag , nebi bježao u Crnu Goru da spasiš g… !
   Može biti da je „crnogorsko društvo primitivno“ , ma ga mi bježali nijesmo no smo na biljeg svakome izašli , ovako „primitivni“ odbranismo domove , a đe je tvoja đedovina , jesi li je prodao ?

   • 0
    0

    A Śata đa’ole , što se ri śekiraš oko Crne Gore ?
    НЕ СЕКИРАМ СЕ но само не допуштам усташку пропаганду ту јер ми је из Славонихје веома добро позната,а ЦГ је моја а не твоја јер је историјски великосрбска.

    Ti si izvanjac ovđe te primismo kad si uteka iz Kroacije sa rodnog praga , primili te , udomoli , dali koru ljeba , i ti sad bolje znaš od nas odole što ni je činjeti ?
    ИЗВАЊАЦ у ЦГ је онај који је несрбин,антисрбин и ко пише латиницом. Петар Први је још писао како је Бушатлија хтјео угасити ту искру славеносербске волности…исто пише и Крато Поповић и многи други,дакле ИЗВАЊАЦ ЈЕ ТИТО И СВАКИ УЉЕЗ КАО ТИ.

    I da bude veća sprdnja , ti nam određuješ ko je „muško , žensko ili oboje“ , ti koji si uteka sa rodnog praga a je zapucalo ha , ha , ha … da si ima ono što muškarci imaju branio bi kućni prag , nebi bježao u Crnu Goru da spasiš g… !

    ПА ЈА И НИСАМ У ЦГ,а твоја малициозност и двосмисленост,тајанственост указује да имаш пишу а због тога жалиш и желиш пицу..то је више него јасно из твог одвратног менталног склопа.

    Može biti da je „crnogorsko društvo primitivno“ , ma ga mi bježali nijesmo no smo na biljeg svakome izašli , ovako „primitivni“ odbranismo domove , a đe je tvoja đedovina , jesi li je prodao ?

    хахахах,прво је бјежао Црнојевић на Цетиње ,касније стижу Херцеговци св Саве и населише Катунску нахију…па су бјежали и из цг и брда и у србију,под турску,због глади итд итд… а ти си утекао од свога пола,своје нације и свога писма,или се варам,можда ти је матерње писмо латиница? то не знамо јер не касујеш ко си и одакле си…а знаш ко се скрива…

 7. 0
  0

  Kada citam kolumne Voja iz Moskve , uvijek se sjetim Njegosa i one >oj sirotno srpstvo ugaseno< , ko ga sve brani i ko je sve postao srbin od 90-te , nije ni cudo sto je gdje je !
  Bivsi crnogorci su sad najveci srbi .

 8. 0
  0

  О “грађанизму“ би се могло нашироко. Виргил Георгију грађанина назва “зверју“. Грађанин је појединац испран од племенитих стремљења било које врсте, сведен на друштвене “улоге“.

  Г. Грубач сјајно указује на локални пример.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here