Насловна Друштво Огласила се влада БиХ: Немамо никакве везе са нападом на „Шарли Ебдо“

Огласила се влада БиХ: Немамо никакве везе са нападом на „Шарли Ебдо“

0
ПОДИЈЕЛИ

Министарство одбране Босне и Херцеговине саопштило је да од свог формирања до данас није вршило продају вишкова наоружања и муниције, због чега га не треба доводити у везу са терористичким актом у Паризу како су протеклих дана писали медији. 

BiH

Ресорно министарство навело је да БиХ немају никакве везе са муницијом која је коришћена у нападу терориста на редакцију магазина Шарли ебдо, преноси РТС.

„Подсјећамо да на тржишту слободно раде све фабрике оружја, па и фабрика Игман Коњиц, чија се муниција спомиње у медијским написима“, наводи се у саопштењу Министарства одбране.

Замјеник министра одбране БиХ Живко Марјанац јуче је изјавио медијима у БИХ да је чаура која је пронађена послије напада у Паризу, поријеклом из БиХ, произведена 1986. године у фабрици муниције „Игман“ из Коњица.

“Процедуре извоза наоружања и муниције прописане су Законом о промету наоружања и војне опреме, чији носилац је Министарство спољне трговине и економских односа БиХ, а извозници су фирме из БиХ које имају дозволу за обављање такве дјелатности”, прецизирано је у саопштењу.

Министарство одбране БиХ подсјећа да држава у коју се извози не смије бити под било каквим ембаргом, а сагласност за издавање извозне дозволе морају дати министарства безбједности, спољних послова и одбране, свако из своје надлежности.

У Министарству одбране БиХ наводе да не располажу подацима о продаји наоружања до 2004. године, „јер су то радила претходна ентитетска министарства одбране Федерације БиХ и Републике Српске.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here