Насловна Друштво Oдштета због 11. септембра

Oдштета због 11. септембра

0
ПОДИЈЕЛИ

Амерички муслиман који је ухапшен и двије седмице био заточен без икакве кривице након атентата 11. септембра 2001. добиће од америчке владе и једног агента ФБИ-а одштету од 385.000 долара, саопштило је јуче Удружење за заштиту људских права.

 kule

Абдулах ал-Кид био је 2003. затворен као „кључни свједок“, што је био израз који се у Сједињеним Државама користио након терористичких напада 11. септембра како би могли да имају на располагању осумњичене који би могли бити повезани са терористичким актима.

Влада, која је пристала да да одштету, изразила је жаљење ал-Киду, Американцу који се преобратио у ислам, саопштила је организација за одбрану грађанских слобода из Њујорка, пише Индеx.хр.

Ал-Кид је био 16 дана држан у потпуној изолацији. Био је жртва свакодневних испитивања и држан у тешким условима, уз расвјету у ћелији која је горјела 24 сата како би био спријечен да заспе.

Он је након тога, 15 мјесеци био под судским надзором. За све то вријеме, ал-Кид није оптужен за иједан злочин. Није никада позван ни да буде свједок у процесу због којег је био затворен.

„Драго ми је да је влада коначно признала да ме натјерала на патњу и да ће ми то надокнадити. Надам се да нико неће доживјети оно што сам ја“, казао је ал-Кид.

Организација за одбрану грађанских слобода је саопштила да ће ал-Кидово искуство послужити као примјер.

„Процедура ‘кључног свједока’ систематски се користила након 11. септембра“, казао је Ли Гелернт, из те невладине организације.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here