Насловна Политика Одлучено: Дарко Шарић осуђен на 20 година затвора

Одлучено: Дарко Шарић осуђен на 20 година затвора

0
ПОДИЈЕЛИ

Нарко бос Дарко Шарић проглашен је кривим у Специјалном суду за кријумчарење 5,7 тона кокаина из Латинске Америке у Западну Европу. Кривима су проглашени и сви оптужени. Шарић, као ни његов адвокат нису се појавили у судници.

saric

Шарић је изјавио је да не жели да присуствује изрицању пресуде.

Трочлано веће судија, којим председава Судија Синиша Петровић одлучило је да су организатори групе оптужени Дарко Шарић, Горан Соковић и Жељко Вујановић, као и покојни Драган Дудић „Фриц“. Чланови Шарићеве групе проглашени су кривима за сваки транспорт из Латинске Америке у Европу.

Чланови већа суда су судије Александар Трешњев и Владимир Вучинић.

Тужилаштво за организовани криминал је у својој завршној речи предложило Специјалном суду да Шарића и остале осуди на максималну казну затвора од 30 до 40 година затвора, док је Шарић тврдио да нема доказа да он организатор шверца кокаина и да су му оптужбе измонтиране вољом бивше власти.

Тужилаштво сматра да за оптужене нема олакшавајуколности, док је отежавајућих на претек, јер су све „радили са директним умишљајем, а побуде су биле исљкучиво стицање енормне финансијске користи“.

За сведоке сараднике тужилаштво је предложило знатно мање казне.

Тако је предложио да Небојша Јоксовић добије не више од шест месеци затвора, Радан Адамовић не дуже од десет, док је за Драшка Вуковића тражио не више од осам месеци.

Подсетимо, шеф нарко мафије Дарко Шарић, у јавности, тачније медијима, први пут се „појављује“ у октобру 2009, када су агенције пренеле да је уругвајска полиција запленила 2,8 тона кокаина на јахти „Мауи“, под британском заставом, у луци Сантјаго Васкес, 25 километара западно од Монтевидеа.

Том приликом ухапшене су две особе, Уругвајац и Србин, који су покушали да кокаин са јахте пребаце на прекоокеански брод, чија је крајња дестинација била западна Европа. Товар са дрогом пресретнут је у оквиру заједничке акције “Балкански ратник” америчке агениције ДЕА, српске БИА и полиције Уругваја.
 
Паралелно, београдска полиција ухапсила је припаднике Шарићеве групе који су се затекли у Србији.
 
У јануару 2010. за Дарком Шарићем расписана је међународна потерница.
Дарко Шарић се након вишегодишњег бекства, 18. марта 2014. године, предао српским властима, након чега је ухапшен и од тада се налази у притвору.
 
Тврдио је да није крив ни по једној тачки оптужбе као и да дрога која је заплењена није његова, па је у више наврата оптуживао полицајце и контроверзне бизнисмене да су му монтирали оптужбе.
 
Иако је по шест спојених оптужница оптужено укупно 36 чланова Шарићеве групе, на оптуженицкој клупи Специјалног суда у Београду су осим Шарића још девет оптужених, пошто је још њих 14 у бекству, девет је признало кривицу, а тројица су добила статус сведока сарадника.
 
На оптуженичкој клупи су осим Шарића и Никола Димитријевић, Жељко Вујановић, Милош Цајић, Борислав Туњић, Никола Димитријевић, Живко Сибински, Бобан Станојковић, Марко Дабовић и Александра Мишић. У Холандији је недавно ухапшен оптужени Дарко Тошић, чије изручење је Србија затражила.
 
Сведоци сарадници у овом поступку су Радан Адамовић, Небојша Јоксовић и Драшко Вуковић.
 
Они нису изузети од оптужења иако им се на крају процеса не изриче казна, као “награда” за сарадњу у расветљавању кривичних дела.
 
У априлу прошле године у Специјалном суду у Београду је кренуло обједињено суђење Шарићевој групи по шест оптужница због шверца више од укупно 5,7 тона кокаина из Латинске Америке у западну Европу током 2008. и 2009. године.
 
У бекству су још Родољуб Радуловић звани Миша Банана, Горан Соковић, Марко Пандрц, Ненад Новаковић, Бошко Недић, Дарко Газдић, Милован Миловац, Бојан Станојковић, Петар Обрадовић, Марко Рачић, Владимир Рачић, Михајло Ђоковић и Небојша Сретеновић.
 
За њима је расписана Интерполова потерница.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here