Насловна Друштво Одложено изручење Капетана Драгана

Одложено изручење Капетана Драгана

0
ПОДИЈЕЛИ

Kapetan-Dragan

Аустралијски суд донео одлуку о одлагању поступка изручења Хрватској Драгана Васиљковића, познатог као капетан Драган.

Он је, подсетимо, у тој земљи оптужен за ратне злочине, као вођа српских паравојних снага.

Како су јавили аустралијски медији, такав потез је уследио пошто је прошле недеље суд потврдио процедуралну грешку током осмогодишњег процеса којим Хрватска тражи изручење капетана Драгана, рођеног у Београду, који је сада држављанин Аустралије.

Васиљковићев адвокат Дан Мори тада је изјавио новинарима да оваква одлука значи да би поступак изручења требало да крене испочетка. Изручење је одложено најмање до окончања жалбе коју ће на одлуку суда, како се очекује, уложити министар правосуђа Аустралије у року од 21 дан.

Васиљковић се, наиме, у септембту жалио на одлуку аустралијске владе да га изручи Хрватској, тврдећи да је имао неправедан процес због процедуралних грешака које су супротне Женевској конвенцији, пренела је агенција Хина.

Суд је признао једну тачку жалбе и утврдио да је он требало да има увид у преписку аустралијских и хрватских власти о могућности да му се након изручења суди и за друга дела, упркос уверавању да ће бити оптужен само за дела која се наводе у захтеву за изручење.

Капетана Драгана Хрватска тражи ради испитивања у вези тамошњих оптужби за ратне злочине почињене у Крајини 1991. и 1992. По оптужници коју је објавило тужилаштво Шибенско-книнске жупаније, он је мучио ратне заробљенике, наредио да буду убијени и командовао нападом на Глину у којем је било цивилних жртава.

Васиљковић негира све те оптужбе. Он се налази у аустралијском затвору од 2006. осим периода које је провео на слободи 2009. и почетком 2010. после чега је на основу одлуке Врховног суда поновно ухапшен.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here