Насловна Политика Одлазећи амерички предсједник би да што прије угура Црну Гору у НАТО

Одлазећи амерички предсједник би да што прије угура Црну Гору у НАТО

2
ПОДИЈЕЛИ

Бијела кућа покренула је процес ратификације Протокола о приступању Црне Горе НАТО-у и упутила допис Сенату САД-а.

„Овим преносим савјет и сагласност за ратификацију Протокола о приступању Црне Горе Сјеверноатлантском савезу. Овај протокол је потписан у Бриселу 19. маја 2016. уз подршку САД-а и осталих чланица Алијансе“, стоји у допису Сенату предсједника САД-а Барака Обаме.

Он је истакао да ће пуна ратификација од стране САД-а и њених савезника омогућити да Црна Гора постане дио Сјеверноатлантског уговора и чланица НАТО-а.

Амерички предсједник је замолио Сенат да настави да ради са њим у циљу унапређења цијеле Европе дајући савјете и сагласност на за ратификацију овог Протокола.

„Моја администрација и ја смо спремни да помогнемо у том процесу“, поручио је Обама.

Протокол о приступању до сада су ратификовали Исланд, Словенија, Мађарска, Словачка, Албанија.

Црна Гора је 19. маја у Бриселу потписала Протокол о пуноправном чланству у НАТО. У оквиру тог процеса, потребно је да све чланице НАТО-а, унутар својих парламената, ратификују наведени Протокол.

На крају, остаје да Црна Гора ратификује тај документ, чиме се процес завршава. Процес ратификације Протокола у парламентима 28 чланица Алијансе, како је раније више пута најављено, требало би да буде завршен до средине 2017. године. На сљедећем самиту НАТО-а који ће бити одржан у Варшави, Црна Гора ће имати статус посматрача.

Премијер Мило Ђукановић казао је да је покретање процеса ратификације Протокола о приступању Црне Горе НАТО-у од стране САД-а још један показатељ снажне подршке Вашингтона скором чланству наше државу у Алијанси и признање за реформе које спроводимо.

„Ово је одлична вијест за Црну Гору. Сматрам изузетно значајним сто је највећа савезница завршила процедуру којом се отвара процес ратификације Протокола у Сенату“, казао је Ђукановић.

Он вјерује да ће процедура у Сенату бити завршена у што краћем року.

2 КОМЕНТАРИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here