Насловна Издвојено Одговор Миленковића Јелићу: Колико смо вас волели и поштовали – створили смо...

Одговор Миленковића Јелићу: Колико смо вас волели и поштовали – створили смо мит о Српској Спарти

74
ПОДИЈЕЛИ

Драги мој господине Јелићу,

Никада ни са ким персонално нисам ушао у полемику и надао сам се да ћу то избећи за живота свога. И, да знате да бих. Гојко ми, међутим, рече да сте добар човек и да сте талентован књижевник, па вам ово пишем, да не мислите да вас игноришем, а не зато што бих имао о чему посебно да расправљам.

Ви имате право да о Црној Гори и Црногорцима мислите шта год и колико желите, а исто тако и о Србији и Србијанцима. Оставите и мени исто право и све је у реду. Можемо бити у праву обојица, ниједан од нас, или негде између, и због тога се Небо срушити неће.

У праву сте: нисам добар познавалац менталитета у Црној Гори. Познајем овдашње, београдске Црногорце и био сам слободан да претпоставим да, можда с погрешним разлозима, да менталитетски нису предалеко одмакли за једну генерацију од својих сродника.

Да смо сви хиперболисали своје јунаке, то сам рекао и ја, тако да не видим спор у томе.

Да сте јуначки бранили отаџбину, уопште нисам спорио. Некад се добије, некад изгуби, некад се јури, некад се бежи. О Омер-паши Латасу знам много и, ако прочитате „Писма из Италије“ Љубомира Ненадовића, видећете и зашто је Омер, или Михајло, застао и није прегазио читаву Црну Гору. Немојте никада арогантно претпоставити да неко нешто не зна.

Да ли моје приче делују уверљиво или не? Не знам и не мислим о томе. Верујте, не верујте, шта год вас воља. Нити судим да ли ваше приче делују уверљиво, јер не би било ни лепо, ни часно, да унапред претпоставим да сте лажов.

Уопште, дакле, нећу да се свађам. Не само због празника, него зато што не видим да је свађа икад игде нешто решила.

Још једном понављам: ваш лични избор може да буде да се изложите терору антисрба у Црној Гори али, оно што је за храброг појединца херојски гест, чак жртва, за читаву етничку групу не сме да буде. Неко мора да преживи и сачува крв за будућност. Са 200.000 хероја, који чекају да вас затуку Монтенегрини, ви ћете нестати. Мој позив да, ако загусти, дођете овамо, био је братски и рођачки. Нисам унапред претпоставио да треба да побегнете, него да се одржите, ако околности баш буду несклоне вашем опстанку, а не да вечерас седнете на воз. Ово што сад кажем није форма, него истинско осећање: жао ми је што сте то разумели као небратски гест. Нисам вам небрат. Нисам, дакле, сугерисао да треба да бежите зато што сте кукавице, јер да јесте – већ бисте се разбежали, а издржали сте што ни ми овде не бисмо, него зато што мислим да се морате сачувати за будућност.

Рекосте да „двоидентитетску браћу“ ви не видите. Ваљда сам ја то умислио. Могуће је. У коментарима испод тог текста, видео сам да многи коментатори, и сами из Црне Горе, виде што и ја. Опет ми верујте, или немојте, ту причу сам чуо од много Црногораца, ја ту синтагму измислио нисам. Опет остављам могућност да сте једино ви у праву и неће ми бити криво ако је тако. Ако нема тог дуалног идентитета, то је боља вест од оне коју ја причам.

Што се тиче митова које смо ми, одавде, о вама створили, као о Српској Спарти: зар баш то не показује шта сте нам значили? Колико смо вас волели и поштовали? Ја, драги мој Јелићу, и данас, овако матор, знам Горски вијенац напамет, а нисам сигуран да га баш сваки Црногорац зна. И ја сам, да знате и ово, сваки Његошев јубилеј овде, у Београду, обележио својим емисијама, често и једини у јавном простору. Истина је и ово: са митовима о себи, лепо би вам ишло и без нас. Не знам Црногорца који не уме лепо о себи и браћи, скромност није раширена бољка у Црној Гори.

У праву сте, а то и сам причам, да је Београд данас српски мало више него Загреб. Да пратите мој рад, знали бисте да сам причао да би се овде, у Србији, мање од 30% становништва изјашњавало као Срби, када би им се припретило само губитком радног места и да ваших 200.000 Срба трпи за све нас, па и оно што ми не бисмо. Да ме познајете, да не полемишете са човеком за кога сте унапред претпоставили да је екстремни Србијанац, знали бисте да сам интегрални Србин и да велики део својих емисија посвећујем збивањима у Црној Гори, али да због тога немам обавезу да од свега што се тамо збива правим мед. Мало ме познајете, много лако и брзо судите.

Што се тиче мог ужег завичаја, Копаоника, добар је, или лош, као и сваки други завичај. Углавном, добар да се из њега побегне, па да се о њему песме певају. Ипак, некако издржасмо све и то као и ви: некад нож у зубе, некад брзе ноге. Немам осећај супериорности што сам одатле, већ само љубав према дедовини. Мислим да је за осећај супериорности потребно нешто више, неко лично прегнуће, а не само место са ког смо потекли. Ипак, вас 200.000 не одвајам, ни у духу, ни у крви, од мојих Копаоничана.

Кад и ако буде прилике, волео бих да вас упознам, тако нарогушеног и љутог, и да попричам с вама. Сигуран сам да су ове речи више плод непознавања, а не неслагања.

Нисам сасвим анониман и имате неких 1.400 мојих емисија на Јутјубу, из којих можете да видите и ко сам, и шта заступам. Једини сам у Србији преносио уживо вашу борбу и ваше демонстације против Ђукановићевог режима. Ни један новинар из Црне Горе то овде није радио, али јесте Копаоничанин. Знају то и Гојко Раичевић, Душко Ковачевић, Љубица Гојковић, зна и Влада Добросављевић, а знају и хиљаде мојих слушалаца, који ми замерају да чак и претерујем у праћењу догађаја у Црној Гори.

Честитам и вама лично, и свим Србима у Црној Гори Божић и с њим вечито везану Мојковачку битку. Кад дођете у Београд, водим вас на гроб Јанка Вукотића, да му одамо почаст.

Живи ви мени били, драги мој Јелићу, и Бог вам добро здравље дао, као и успешну књижевничку каријеру.

(Одговор на текст: Јелић Миленковићу: Зашто видиш трун у оку брата свога, а брвна у свом оку не видиш?)

74 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Ја сам пратио.И честитке за труд,знање и професионалност.Није Јанко љут,само је прави Србин из Црне Горе спреман животом да посвједочи оно што говори.И није једини.Наћићете вас два заједнички језик,оба сте добри људи.А јели Бог дао па да се отварају овакве теме.Да тражимо пут спаса и да умне Српске главе полемишу овако.

 2. 0
  0

  Господин Миленковић је изузетан у свом послу. Ја га често пратим. Диван је прије свега као човјек. Србин је срцем, дучом и разумом. Господин Јелић је исто тако диван књижевник. Честит и добар човјек Србин! Живјели и свако добро вам желим!

 3. 0
  0

  Hristos po sred nas i jes i bice.ko su Srbi ili kakvi su Srbi narod sve mi se cini da najmanje o tome znamo mi Srbi sami.Ono sto treba da nas spaja i ujedinjuje najmanje znamo i praktikujemo .i iz toga ugal bi trebali razgovarati.Tesko je iz dijalektite shvatiti mistiku,jos je teze o noj pricatei a samo je deklarativno primjenjivati u noj treba biti rodjen odgajan i zivjeti.Zatso smo mi Srbi takvi kavi jesmo,od Srba Luzica pa do Srba Zumberka i do Srba kojih ima i u Turskoj,pa se tako i dijelim ,istorija i vrijeme u kojemu su nasi preci zivjeli su od nas napravili to sto jesmo danas.Medjutim da li je bas to za sve i istorija kriva,licno mislim da nije,jer Srbi kao narod ne priznaju kalup,zapamtite to KALUP,bilo koji pa i kalup SVETOSAVLJA iako smo ne bas svi u njemu,ali velika vecina koja jeste tesko se na njega navikavamo ,to je istina koja se da i potvrditi i vidjeti iz proslosti,nije ni danas mnogo bolje?
  Disciplina ,moze biti pozitivan ali i negativan s time najvise iskustva imaju Njemci,danas pozitivno u proslot negativno,mi smo tu dobrotu i negativnost skoro jednako osjetili,i opet smo podijeljeni,isto jedanko kao i oko svega drugoga.kalupe necemo niucemu mozda je to volja Svevisnjega jer mjesto gdje zivimo je Bogom dato za zivot ali i opasno od svakojakih neprijatelja,bilo da su to bili Rimljani pa do Eu i USA komesara.
  Kao i uvjek jedini su za drugi protiv,kao i uvjek jedin u pravu drugi u krivu ,patrioti i izdajnic,kako rece blazenopocivsi ptrijarh Pavle,parafrazirat cu ga“ pokusajmo biti i ljudi i Srbi,ako se oko toga slozimo onda je svaka rasprava djelotvorna,ako JA prevazilazi i stoji iznad svih nas onad to Ja je nasa propast.
  Govortio je Sveti Petra Cetinjski „Vi cinite sto znate“,a zanmoli mi danas sto cinimo,iako nije tesko vidjeti sta nam je ciniti.
  Ne trazi niko od nasih politcara kao sto je uradio Spalajkovic u Rusiji da se tako ponasmo prema Zapadu,ali ni ovo puzanje ne vodi nicemu,iz tih krugova traziti spas i resenje je pogresno,i o tim stvarima diskutovati i pitati se da li je to dobro,isto tako postavljamo temu o Srbima ,a to je pogresno ,a mozda i nije ,jer KALUP stoji kao prepreka ili SPAS!
  Hristos se rodi,Vaistinu se rodi!

 4. 0
  0

  O ovome Milenkovicu mi he sve jasno kad su mu reper za nesto Dusko Kovacevic i Kjubica Gojkovic!

  Ina li ikoga drugog crni Milane,izuzev ove dvije opskurne figure?
  Kovacevic filozof iz fotelje ,koji nije u zivotu zaradio euro i Kjubica koja i dalje prepricava da je Milo progoni nocima?
  Ma daj bre…

 5. 0
  0

  Nije Milane na čovjeku da misli kako i šta on hoće!
  Ni da radi sve što može i smije!
  Valjda nije da je “ mišljenje “ izvan svake obavjeze, izvan svakog obzira, znanja i etičkih regula!
  Nije valjda da veruješ u tu liberalnu nakazu od „slobode mišljenja „, koja je svijet vezala u mrtvi čvor nerazumjevanja i ratova.
  Tako kako si mislio da možes da“ misliš “ što ti je god volja, tako nijesi ni mislio!
  A onaj što ne misli kako i šta misli, taj zavadja, sije nerazumicu i prti mržnji da zadje medju ljude!
  Ne kaželim da si baš to i htio, ali si u tome svakako uspio, kako si mislio da ti je pravo da misliš što ti je volja.
  … Bogami, mislio nijesi, neka ti je prosto!

 6. 0
  0

  Ovi Milenkovic bi brzo izasa sa Gologa Otoka, brzo Revidira.
  Dobro je ostavi nas Crnogorce da branimo i cuvamo nase milo Srpstvo kako znamo i umijemo.
  A kako je krenuo mislio sam da ce nas natjerat da za himnu uzmemo ,,Niska Banja topla voda,,
  HRISTOS SE RODI; BRACO SRBI

  • 0
   0

   Мени је милија пјесма „Нишка бања, топла вода“ него „Ој свијетла мајска зоро“ иако никад у Нишу био нисам. Немојте ви Црногорци бранити српство да вас молим, све чега сте се ви дохватили осушило се. Држите се ви тог вашег подловћенског камењара док не поцркате у њему до посљедњег.

   • 0
    0

    Samo me jedno zanima : jesi li se ikada, bilo kada i bilo čega, postideo crni Sekule!?
    Do poslednje bruke, Sekule!
    Neka ti Božić donese mir i smiri napaćenu dušu, ako je imaš!

   • 0
    0

    Тако је Секула, и мени је милија Бабушница но сво Цетиње и сви Црногорци у њему и ван њега.

 7. 0
  0

  Е мој Миленковићу,штуро,непотпуно,танко познајеш Црну Гору,притом се позиваш на ,,интелектуалку,,Гојковић Љубицу и полуинтелектуалца Душка Ковачевића?
  Па човече јели то твој ниво?
  Ја сам схватио да си ти нешто изнад,а ти се заковао за дно?
  Батаљуј,кумим капом

  • 0
   0

   Ово није мој коментар али се слажем да је Миленковић дебело омануо кад се позвао на Душка Ковачевића који је колумниста проусташког таблоида Вијести и егземплар србоцрногорског лудила. Да не говорим о Влади Добросављевићу који је подржавалац превараната из Демократског фронта и лажног војводе Мандића који Србе подводи црногорским унијатима.

 8. 0
  0

  Iskreno,Milenkovic je u svojim pisanjima o crnogorcima i previse korektan jer oni posle 1941. vise nisu Srpska Sparta i to nikada i nece biti,.definitivno,i sa time se treba pomiriti.Podjimo od sebe,svoje porodice i vidjet cemo da je „vrag odneo salu“.Podjele su se dotakle osnovne celije crnogorskog drustva-porodice.Crnogorke su jedine zene koje od istog muza radjaju 2 nacije.Ima li to jos negdje?Dobro predlaze da ode sa gospodinom Jelicem na grob Serdara Janka Vukotica.Svi treba da odemo,a kada prolazimo pored spomenika Mojkovackim herojima,da zastanemo i polozimo cvijece.Malo je Janka ostalo.

  • 0
   0

   Nažalost, namnožilo se mnogo paśeg kota toga, Jankovoga tipa. Liše ovih par prepoznatljivih iz ‘Rep Šumske’ što kod Brata Gojka mašu crnim zastavama, domaće posrbice se prepoznaju po svojoj nepatvorenoj mržnji prema svemu vezanom za ime crnogorsko i svoje porijeklo. Jer otuđenik najjače mrzi. A i Pukovnik je zadovoljan.

 9. 0
  0

  Што, у ова последња два текста (г. Јелића и г. Миленковића) показано је најбоље од оба менталитета…

  Залог за будућност, не недостаје поненцијала за истинско „премошћавање“:)

  МИР БОЖИЈИ! ХРИСТОС СЕ РОДИ!

 10. 0
  0

  Тешко је слагао. Не носи он ореол првог који је о овој проблематици проговорио. Радили су то много озбиљнији људи, са озбиљним референцама. Зна то Миленковић, читао их је. Они су му помогли да свој доживљај београдских Црногораца уобличи. Тако се писало на овом порталу до локалних избора у Подгорици 2011те.
  Мене је блокирао на фејсу управо због ове приче, нема пола године. Одушевило ме то што му није требало више да се освести.
  Још да се излечи од комунизма и титоносталгије па да прославимо.

 11. 0
  0

  Не може Србијанац никад суштински,практично,осим формално да разумихе човјека из Црне Горе.
  Он само суди на основу неких спољних манифестација,а Црну Гору углавном доживљава као ,,природну лепиту,, ,,Будва,море,лудило,, ?
  Црна Гора је нешто друго г.Миленковићу.
  Уз то помињеш некакве небитне фигуре Гојковићку,па овога чудног типа ,нејасног већини Ковачевића,чему то ,за шта су они показатељ?
  Кроз њих показујеш да ти је ЦГ страна и непозната,површна..
  Танко си ово образложио,слабашно ,нејако…
  Искрено

  • 0
   0

   Ко каже да не може? Ево упознао сам вас за својег живљења овде толико добро да знам да је свака прича до које држите гола лажавина. Почев од спартанства па редом остало.

    • 0
     0

     Нека хвала. Превелика је то цена да вас и даље подносимо. Можда за једно два века ако преживите.

     • 0
      0

      Ako ti je neko crnogorsko govedo nabilo komplekse sa sizofrenijom o superiornosti ok. neinteligentno ali razumljivo ali ako si samo montenegrinski zbir koji bi da nas malo zavadi,bice ti zelja.

     • 0
      0

      Poturice,makaronasu,nato djevojcice,hijeno mala vazda uz jacega,bice vam zelja.

     • 0
      0

      I na ovom postu, i u ovom slučaju, pljuju srbi po vama a vi trpite ka ipojedan Crnogorac. Naravno, da bi ti to shvatio, moraš imati načina.

     • 0
      0

      Vise te boli anonimni post nekog strelca nego nasa djeca u Murinu…ajte serdari u nato,blago vam u pamet.

     • 0
      0

      pi, goveda posrbička, ovaj vam srboj…. heba sve po spisku, a vi mu se pravdate, izdajnici , posrbice nove poturice, svi ćete na traktor u Smrdiju , izjadnici Crne Gore i Crnogorstva

   • 0
    0

    И грчка Спарта је, ако тако поставите ствари, „лажавина“.

    Није упутно причати у име оних који су у Српској Спарти живели.

    О Српској Спарти говоре њена дела, о данашњој Црној Гори њена.

    О преласку преко Албаније говоре дела ондашњих Срба. О бежанији с Косова дела данашњих.

    Свако се дрво по роду познаје и заиста „покољења дјела суде“.

    Оно је била лаж, а створила је толико доброг? Ово је данас права историја и владавина факата, а ништа добро не може да створи? Чудно.

    • 0
     0

     Које добро, све гола лаж.
     Читајте мало професора Вукића који све те лажавине демистификује.

     • 0
      0

      Више волим мистификацију с добрим циљем, него демистификацију са злим намерама. Ја сам вам тврдоглави идеалиста:)

      Свако добро и Христос се роди.

  • 0
   0

   Imenicu Srbijanac su izmaštali srpski romantičari s početka 19 vijeka. Da ne objašnjavam taj aksiom. Stanovnike Srbije zovite njihovim pravim imenom – (novo)srbi.

 12. 0
  0

  Што си се препао Миленковићу ове стокупљевине?
  Нас који годинама говоримо ово што си ти тек уочи 2017те успео са срочиш прогонили су, пљували, претили физичким насиљем, па нас ево не ућуткаше.
  Срећа твоја да међу њима не живиш, не би их звао на пиће него би им подвикивао -чибе тамо!

  • 0
   0

   Храбри сте само на порталима.Пестокупљевина сте ви олоши и жбири Милови.Нико други.Поента јесте тачна јер ви са нама кафу нит можете нит ћете пити да ће чудо бити.Мрзимо вас и поносни смо на то.

   • 0
    0

    @ Komite

    Jesmo li dosjetili s kim imamo posla!
    Plaćeno je to da rovari i svadja!
    Dva su oka u glavi zavadili!
    Ignor komite!

    • 0
     0

     Bravo četničiću. U Pukovnikovim Smjernicama nema opisa ove situacije!? Mislim kad te srbin psuje i ćera u kućicu jer veli – prevjerio je svoje, i mene će prvom prilikom!? Šeni ćeš ti pred beogradskim institucijama – za bolje nijeste, Bećkovići.

     • 0
      0

      Nijesam nikada osvrtao na dukljeske podrepine!
      Ispod mi časti, i sam znaš ispod čega još!

     • 0
      0

      U pravu si četničiću – obraćajući se tebi samo traćim svoje vrijeme tim prije jer smo Vama đikanima sve objasnili na vrijeme na Neretvi.

     • 0
      0

      Samo ti nastavi da gledaš partizanske filmove, junače!
      Kažeš, Neretva!?
      Ono kada su se Srbi međusob’ trijebili, umjesto da ratuju protiv okupatora!
      Nego je i tada bilo ljudi, i sa jedne i sa druge strane : prvi odbili da pucaju na braću, rođake i komšije, drugi pustiše zarobljene, dlaka im falila nije!
      Pa ti sad prozivaš Neretvu kako ti je u filmu i komunističkoj storiji kazano, nesrećniče!!!
      Baš nama nova Neretva treba!!!?

 13. 0
  0

  Прави је час да ствари међу нама Србима изведемо на чистац и да кажемо да оне којима је матична држава Црна Гора више не сматрамо Србима. Збогом браћо, забрањујемо вам да се на наредном попису изјасните као Срби! Ето вам ваши Медо, Коча и Мираш.

 14. 0
  0

  Milenkovic sjajan,ne znam sta hoce ovaj Jelic?Za koga radi taj covek?Mozda za UDB-u,ili za ANB?Jedno od to dvoje jeste.Smeta coveku lepi Kopaonik?

 15. 0
  0

  Srećan Božić, već sam poslao komentar da su Jelići Uskoci a ne Drobnjaci o čemu je monografiju napisao Mićun Mihailov ali to administratoru nije interesantno…a to je suština pogleda na ovo pitanje. Za nezavisnost je u Barama odakle su Jelić i glasalo 14%…

  • 0
   0

   Тако је, 86% племеника Јелићу је за Србију а он несретник себе зове Црногорцем јер су га наопако научили за вријеме комунизма.

   Кад смо код процената, за неовисност ЦГ гласало 65% Барана 🙂 Само на Цетињу, Рожајама и циганском насељу на Конику био већи проценат Црногораца. Толико о Србима у Бару.

  • 0
   0

   Ево, баш погледах, вас ради:)

   Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

   ЈЕЛИЋИ

   (на Барама)

   Поријекло им је из Прошћења, код Мојковца, од братства Дедеића. Садашње презиме добили су по баби Јели, која је рано остала удовица са ситном дјецом. Из Прошћења су Јелини синови Вид, Сава и Мијајило ускочили у Дробњак и око 1820. године населили се у Сировцу, одакле су се преселили на Баре Сировачке.

   ИЗВОР: САЈТ „ПОРЕКЛО“

 16. 0
  0

  Uskocka opstina je postojala 35 godina i u vreme austrougarske okupacije…Sirovac i Bare su u Uskocima brate Dujovicu, gde ispod Javorja ima Dujovina a od Dujovica Zelen, Mirko, Nikola…sedi dole slabo dva !

  • 0
   0

   Хаха, па нисам ја ништа тврдио, само сам вам нашао податак који је, чини се, вама био много важан. Али, колико ја знам, и Дробњак и Ускоци су Стара Херцеговина, тако да…

   Не знам за те, моји Дујовићи су сви из Лијеве Ријеке, у Васојевићима.

   Поздрав и Христос се роди!

  • 0
   0

   Podśeti me ovo – tako je Sveti Petar objašnjavao Rusima granice svoje postojbine: „… da povratim moje otečestvo od Primorja pa do Javorja…“.

 17. 0
  0

  Да објасним о племенима, кога занима. У времену када је настајала катунска организација и када је еволуирала у тзв. племена у дурмиторском крају су живјели Дробњаци као стари род досељен из Босне у вријеме Немањића. Ускоци и Шаранци су новији насељеници дурмиторског краја који је колоквијално већ називан Дробњак па се зато и они често зову тим именом. Ово пишем због паметних људи, не због Срба којима је ЦГ матична држава.

 18. 0
  0

  Јелић ми је драг, истина ми је дража. Ја немам недоумица ко сам. Мир Божји Христос се роди.

 19. 0
  0

  Hajde da postavimo jedan kamen belutak negde na Tari ili u okolini Valjeva što bi otprilike bila aritmetička ili geografska sredina podjednake udaljenosti od svih Srpskih zemalja. Da taj kamen bude sublimacija svih težnji i želja Srpskog naroda i da se oko njega skupljamo bar jednom godišnje. Ako nismo u stanju da se složimo u ova zla vremena, ovaj kamen može da posluži u druge svrhe, da svinje češu dupe o njega. Krajnje je vreme da se trgnemo iz bunila ili ćemo jednostavno nestati.

  • 0
   0

   Poštovani, zašto ste se tako lako odrekli ideja oca srpske nacije Vuka Karadžića objašnjene u njegovom djelu – Srbi Svi i Svuda?

 20. 0
  0

  Milane, opušteno 😉 Crnogorci su takvi ,violentni , nekada prenaglašeno stavljaju i li vide svoju ulogu u Srbskom narodu, možda zbog veličine ili one jedine iskre slobode koja je bila u ovim vrletima. Vjerovatno smo ix razmazili po tom pitanju,elem priča o Latasu je tačna i tačna je da je porobio dio sjeverne CG i poslao ferman Danilu da Turska i Rusija prave mir,jer on mora sa svojix 20 000 askera (čini mi se) doći na Cetinje.Ovix dana slušam razne emsije , tvoju redovno pratim i poznajem ove tvoje sagovornike iz CG, tačno je da u zadnje godinu dana nesebično izvještavaš oko svix zbivanja u CG i xvala ti na tome.Postoji ta nažalost, priča o Srbijancima i Crnogorcima, ne sxvatajući da je to Integralno Srbstvo da se ne smije odvajati jer bi ta supstanca doživjela krax. Sabiranje je jedina moguća varijanta da se kao narod izborimo za bolju budućnost.

 21. 0
  0

  Dragi Dujovicu, hteo sam na ovaj praznik osvetlim i deo nesvesne manipulacije dokumentovanim podacima. Uskoci su Drobnjaci koliko su Drobnjaci Krici. Sve je u detaljima, kako kazu nasa pravoslavna samurajska braca – ima ih u Japanu samo dva miliona. Drobnjaci jesu dosli preko Drine ali su Srbljaci starosedeoci koji nisu pristajali ni onda a ni sada na okupaciju…Cak i Djilas u svojoj knjizi manipulise i naziva starosedeoce Srbljijanci..a ne Srbljaci. Izuzetno su vazne male etnicke skupine koje su vremenom izrodile kulturne varijetete, pa se moze pronaci i Uskocki jezik u dve knjige od Milije Stanica. Ako ste svi iz Lijeve rijeke onda su ovo iz Uskoka verovatno vanzemaljci. Na spisku 1909 sirovacke cete Neso Markov Dujovic a Nikola pogibe na danasnji dan na Mojkovcu 1916 godine, SLAVA MU !!!

  • 0
   0

   Драги Ускоче, нисам ни рекао сви, рекао сам моја фамилија. Дујовића има и на Косову, и у Брскуту и Шелулару, колико знам, али база су им Ступови и Птић, Лијева Ријека.

   Колико сам схватио, г. Јелић је рекао „мој Дробњак“, а притом је Ускок, но то не мења смисао његових речи, јер оба племена настањују Стару Херцеговину, тако да сте ви свакако у праву, али ни он није погрешио.

   У сваком случају, признајем вам да о тим темама знате много више од мене. Смисао моје примедбе је био да, кад расправа почне од тога ко је старији – Шумадија или Стара Црна Гора – а заврши се тиме да ли је онај који тврди да је Шумадинац то што јесте, а онај који тврди да је Црногорац није нешто друго – то, дакле, показује да нама Србима не треба много да уситнимо Божији посед и уплетемо своје размирице у неразмрсиве чворове.

   Ти детаљи јесу битни у своје време, али тренутно ни мало не помажу да се забуне разреше.

   П. С.

   Немам ништа против да будем једним делом и Ускок, Дробњак или Србљак.

   • 0
    0

    Добро, Србљаци а можда и Ашани и Арбанаси. Мислим да сам сад сваког подмирио:)))

 22. 0
  0

  Ускочки језик? Гојко још није увео љекарско увјерење као услов за коментарисање?

  Племе је родовска веза, Ускоци немају родовске везе јер су са разних страна углавном Херцеговине и Горње Мораче ускакали у долину Комарнице, по томе су и добили име ускоци.

  Празници и алкохол не оправдавају овакве небулозе браћо Црногорци-Срби.

 23. 0
  0

  Uskocki recnik, autor Milija Stanic, stampa Naucna knjiga 1990. godine, knjiga 1. 2., recenzent : Akademik dr Mitar Pesikan, dr Drago Ćupić direktor Instituta za srpskohrvatski jezik.
  Sekule, na danasnji dan Srbi ne koriste tvoj rečnik a ni braća muhamedanske vere. Mir božji !!!

 24. 0
  0

  На гомилу небулоза, подариш га знањем. За узврат, умјесто захвалности, узврати ти још горим и ступиднијим небулозама.

  Куш бре!

 25. 0
  0

  Ускок, Ђикан, сеоски ђилкош или како већ. Престани да слиједиш цг-менталитетски усађену свезнадарску матрицу исфрустрираног камењарца. Схвати да је цг дно цивилизације и слиједи паметније припаднике свог народа, по могућности млађе и образованије.

 26. 0
  0

  Христос се роди, браћо и сестре!
  О чему се уствари ради? Прича је социолошке природе, већ виђена, али се прескаче. Наиме, сувише смо блиски са тз „монтенегринима“ било који срби, са које год стране се узме, почев од језика, преко вере до обичаја.
  Управо се то већ једном догодило, тамо негде пре почетка другог великог рата, сетите се како су се срби провели у НДХ. Матрица је иста, околности су крајње сличне, управо ту лежи квака, не дозволите браћо да се тако проведете као наша браћа преко Дрине па све до подно Козаре а и западније.
  Ја врло добро знам да ће ко год на вас да крене наићи на значајан отпор, међутим, и код вас доле, као и код нас овде, велики број има „незаинтересованих“, уплашених, разбијених и сл. А опет, погледајте мало, ко вас је највише тукао на октобарским демонстрацијама, углавном полиција са сјевера, баш оданде одакле се очекује најљуће „српство“, зар не!?
  Будите сигурни да мржња постоји, тренутно је делимично прикривена али ће при првом налету адреналина да добрано ескалира.
  Не кажем да требате први да ударите, иако би на то имали свако право, од обичајног па до исконског, нагонског за одржањем, али да будете на опрезу, то свакако.
  Због чега они то раде, ми то никада нећемо разумети, али да ће томе тежити, будуте сигурни да хоће. Видите како се прича окрене лако, срби дошли, окупирали, повешали, опет ће итд. а у суштини, све је другачије. Паралела је положај срба у НДХ. Погледајте њихове уџбенике и причу о њиховом постанку и виђење „домовинског“ рата и ставите у раван са скорашњим догађајем на часу историје и малим Радом (ако је прича истинита, а верујем да јесте).
  Значи, памет, опрез, борба, па, како ми кажемо, ком обојци ком опанци.
  Боље би за све било да се ништа од тога не дешава, да останемо у миру, па макар и са попреким погледима, али, на жалост, цео свет иде у неком чудном правцу, велике миграције, груписања …. видећемо још.
  Нека буде како бити мора, држати се скупа морамо а исто тако, за све нас, најбоље је да направимо какав такав отклон, нека се зна, са једне стране срби а са друге сви остали па нека се зову како хоће

  • 0
   0

   Одакле ти информација одакле је полиција која је „највише тукла“? Истине ради, народ је нападала и пребијала САЈ која је стационирана у подгорици.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here