Насловна Друштво Одбрана генерала Младића: Тужилаштво ради као да прикрива злочине Изетбеговићевих снага

Одбрана генерала Младића: Тужилаштво ради као да прикрива злочине Изетбеговићевих снага

2
ПОДИЈЕЛИ

Тужилаштво ради као да прикрива злочине Изетбеговићевих снага, саопштила је данас одбрана генерала Републике Српске Ратка Младића у завршној ријечи. Они су негирали да је Војска РС неселективо гранатирала и снајперисала цивиле у Сарајеву, називајући ту оптужбу „митом“, преноси агенција Бета.

Бранилац Дејан Иветић казао је да је јединог преживјелог свједока кога је тужилаштво извело током суђења, Фадилу Тарчин, када је имала 16 година у Сарајеву тешко ранила граната коју су испалиле „снаге Алије Изетбеговића“, а не војска под командом Младића.

Подсјетимо, адвокат Младића Бранко Лукић казао је прије пар дана, на изношењу одбране да су се Босански муслимани припремали за рат и створили ратну атмосферу и прије него што је рат почео.

Иветић: Изетбеговић био спреман да жртвује мир за суверену БиХ

alija-izetbegovic1

Иветић је подсјетио да је Алија Изетбеговић био тај који је говорио да је „спреман да жртвује мир за суверену БиХ“, те да је он крив за избијање рата, казао је Младићев тим за одбрану у данашњем изношењу аргумената.

„Изетбеговићеве снаге користиле су присуство цивила у граду да заштите себе, кријући своје команде у продавницама и поштама, смјештајући радионице за оружје у стамбеним зградама и подрумима, обучавајући регруте у основним школама, док су дјеца сједела у разредима и размјештајући снајпере на солитерима“, нагласио је Иветић.

Он је истакао да је генерал Младић „више пута је забранио Сарајевско-романијском корпусу да пуца уколико то није апсолутно неопходно“, нарочито током бројних примирја, како би „политичарима дао шансу да пронађу мировно решење.

Иветић је из извјештаја Унпрофора цитирао да је „гранатирање значајно смањено… али да власти настављају да стварају мит да је град бомбардован… очекујући међународну војну помоћ“.

„Тај мит био је толико важан да је муслиманска страна гранатирала и снајперисала сопствени народ,“, рекао је Иветић, позивајући се и на ријечи команданта Унпрофора Мајкла Роуза да на трамваје у Сарајеву пуца „тајна полиција“.

ВРС је била „пажљива да не напада цивиле“, тврди Младићев бранилац.

ВРС није крива за Маркале

markale

Докази показују да ВРС није била одговорна за двије експлозије на сарајевској пијаци Маркале, у којима је погинуло више од 100 цивила, указала је Младићева одбрана.

Иветић је такође назначио да је Армија БиХ имала обавезу да „одвоји цивиле од војних објеката“. То није учинила, већ је сасвим супротно, цивилима забрањивала да напусте град.

Он са друге стране није негирао да је на Сарајево испаљен велики број граната, наводи „Бета“ извјештај за суђења, али је ВРС пропорционално одговарала на нападе АБиХ којима је била изложена из Сарајева, иако су они спровођени и мобилним минобацачима из близине цивилних објеката.

„Главни војни циљ за СРК била је потпуна обустава непријатељства у Сарајеву. У складу с тим, спроводили су стратегију самоодбране. Нису покушавали да заузму Сарајево”, подвукао је Младићев бранилац.

Иветић је такође одбацио оптужбе за нападе на Башчаршију и нагласио да су се Младићеве наредбе односиле само на војне мете – од којих су многе биле смјештене у Старом граду: „Ниједан доказ није приказан да су мете које нису војне намерно нападане“.

Цио град Сарајево био војна мета

Ratko-Mladic 704

„Највећа штета на цивилним објектима у Сарајеву била је близу линије фронта. Само у малом броју случајева то се десило ван тих подручја и без видљиве војне потребе. Тужилаштво није доказало да је генерал Младић хотимично наредио гранатирање тих положаја или да их је СРК напао“, подвукао је Иветић, а пренијела „Бета“.

Одбрана је нагласила да је „цио град Сарајево, сам по себи, био војна мета“ те да није било удруженог злочиначког подухвата у циљу терорисања становништва Сарајева.

Тврдњу оптужбе да је генерал Младић цивилима у Сарајеву ускраћивао хуманитарну помоћ, воду, струју и гас одбрана је назвала „теоријом завјере“.

Одбрана је такође навела да је Радован Караџић био „врховни командант ВРС и СРК и да је Младић био подређен њему. Он је казао да је командант СРК Драгомир Милошевић био блискији Караџићу и Момчилу Крајишнику него Младићу и да се иза његових леђа састајао са њима.

„Није доказано да је генерал Младић дозволио или предузео било какав незаконити напад, нити да је терор био намјераван или да је смрт било које особе у Сарајеву била последица намјерне акције било СРК, било генерала Младића,“ закључио је заступник Младићеве одбране, преноси „Бета“.

2 КОМЕНТАРИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here