Насловна Насловна Одбрана: Гдје је Синђелић, ко му је и како дозволио напуштање Црне...

Одбрана: Гдје је Синђелић, ко му је и како дозволио напуштање Црне Горе?

4

У подгоричком Вишем суду данас је настављено суђење оптуженима у монтираном политичком процесу поводом афере „Државни удар“.

Пред судским вијећем данас сведочи Љиљана Никач.

Пред Судским вијећем Сузане Мугоше на прошлом рочишту свједочили су функционер Демократског фронта Милутин Ђукановић и Блажо Лакић.

Претходно је завршено свједочење Мирка-Паја Велимировића. Он је више пута мијењао исказе, чиме је кредибилитет његовог свједочења у потпуности срозан.

Један од лидера ДФ-а Милан Кнежевић казао је раније да ће свједочење Паје Велимировића бити наставак крпљења ове, већ просуте, оптужнице.

„Читава Црна Гора зна да је Паја Велимировић у родбинским односима са специјалним тужиоцем“, казао је Кнежевић.

Претходно је свој исказ завршио свједок-сарадник Саша Синђелић. Адвокати одбране су затим износнили примједбе на исказ свједока сарадника, током којих су оцијенили да би Синђелићу требало одузети тај статус због, како су казали, лажног свједочења.

Током испитивања свједока-сарадника Саше Синђелића од стране адвоката одбране, читав исказ свједока сарадника је компромитован, а колапс његовог „свједочења“ није спријечило ни Судско вијеће честом забраном питања.

Синђелић је, иначе, правоснажно осуђен за убиство. Такође, према сопственом признању, ради се о сараднику више обавјештајних служби.

Вијеће судије Сузане Мугоше одлучило је раније да раздвоји поступак против оптуженог Милоша Јовановића.

Како је раније најавио портал Глас Москве, пензионисани српски генерал Братислав Дикић направио је „дил“ са Тужилаштвом и биће пуштен из затвора.

Дикић је, у међувремену, од подгоричког Вишег суда затражио да му укину притвор. Такође, присјетио се и да му је Синђелић споменуо да „српска опозиција“ припрема протесте испред Скупштине Црне Горе.

Подсјетимо да је Судско вијеће Сузане Мугоше неколико пута одбило захјеве за одређивањем алтернативних мјера притвора другим српским грађанима Драгану Максићу, Србољубу Ђорђевићу и Милану Душићу. Максић је остао и спушком затвору чак и након одлуке Уставног суда да се тамо налази нелегално, те да ЗКП препоручује друге мјере затвора.

Оптужени Србољуб Ђорђевић, Кристина Христић , Бранка Милић, Милан Душић и Драган Максић, који су раније саслушани, негирали су кривицу.

Оптужницом Специјалног тужилаштва обухваћени су и двојица наводних руских држављана, Едуард Шишмаков и Владимир Попов, те српски држављани Немања Ристић и Предраг Богићевић.

Оптужницом су обухваћена и три црногорска држављанина – лидери Демократског фронта (ДФ), Андрија Мандић и Милан Кнежевић, као и Михаило Чађеновић, службени возач ДФ-а, док се поступак против преводиоца ДФ-а Ананија Никића води посебно.

Одлуком Сузане Мугоше лидери ДФ Милан Кнежевић и Андрија Мандић удаљени из суднице до краја доказног поступка.

Никач: Никић био на рубу егзистенције

Љиљана Никач је пред судом казала да познаје Ананија Никића јер је са њим радила од 2009. до 2012. године.

Подсјетимо да је поступак против Никића одвојен.

Она је, како је казала, Никића упознала у фирми у којој је радила на пословима превоидлаштва, а Никић је радио као возач.

Истакла је да је Никић тада био „на рубу егзистенције“.

На питања тужиоца Саше Чађеновића казала је да Никић добио отказ јер је „изневјерио послодавца“, отишавши у Москву без његовог знања. Никић је, како је казала, отишао у Москву да би преузео примања од оснивача фирме Олега Фрајева.

Одбрана: Никач може да говори тек о „карактеру“ Никића

Тужилац Миливоје Катнић истакао је да је одбрана данас „ометала сведока, као и у другим случајевима“. Такође, казао је да је Никач позвана да би се „доказало да Никић није радио на пословима преводилаштва и да је он агент ФСБ-а„.

Адвокати одбране указали су потом да ово сведочење доприноси процесу само утполико што се показује што су ови предлози које је дало Тужилаштво такви да немају никакву тежину, да се сведочење не односи на назначени период, као и да суд није дозволио предлоге одбране које је дала одбрана а који би много више допринијели утврђивању материјалних чињеница. Сведок се, како је казао адвокат Јовановић, не може изјаснити на околности овог случаја, а доказивање познавања страног језика које истиче СДТ катнић не доказује се на овај начин.

Лакићи пред судом

Пред судом се као сведок, након Никач, појавио Лука Милосава Лакић (97) из Београда, који је позван да би се изјаснио о снимљеном возилу. Казао је да се ради о возилу његовог оца, да не познаје никога од окривљених.

Након што је сведоку презентована фотографија, на питање тужиоца Чађеновића, сведок каже да је на фотографији речено возило и да је снимљено на паркингу, преко пута тржног центра Видиковац, гдје се његов отац обично и паркира.

Не познаје Ананија Никића.

Одбрана указује на то да је сведочење овог сведока апсурдно, да се ради само о одуговлачењу поступка и скретању с утврђивања материјалне истине.

Након тога сведочи и Милисав Лакић, отац претходног сведока, који је казао да и не зна ко су окривљени, а камоли да зна да ли је са њима у сродству.

„Не знам зашто сте ме позвали јер немам ништа да додам осим оног што сам већ казао“, казао је Лакић, поновивши укратко све оно што је рекао његов син.

Казао је да је регистрација ТГ-508 нова, да је возило имало раније другу регистрацију, али ју је неко узео па је промијењена.

Катнић указује на то да је „разјашњена дилема да ли је овим возилом Никић дошао у организовање криминалне групе или оним возилом које тужилаштво тврди“.

Одбрана: Гдје је Синђелић?

Адвокати одбране питају да ли је тачно да је Синђелић ван Црне Горе, с обзиром на наводе који су се појавили у медијима. Истакнуто је да бесмислено даље водити поступак ако је сведок-сарадник ван домашаја државних органа.

„Суд ће се бринути о томе“, казала је судија Мугоша.

Адвокат Јовановић даје предлог да се позове Синђелић и пита ко му је и под којим условима омогућио да напусти територију Црне Горе.

Претрес је прекинут, а наставак заказан за 15. 3. у 9 часова.

4 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Срамна и провидна и приглупа и процесно дегутантна и позоришна представа за јавност тужилаштва и суда!

 2. 0
  0

  Cuje se po gradu da je Sindjelica za svjedocenje pripremao specijalac UDBE ona svinja momisicka Dusko K, zajedno sa Dedeicem. Cilj im je bio da mu daju inofrmacije iz udbaske kuhinje kako bi ovaj izbacao sto je moguce medijski atraktivnije bljuvotine na racun DF.
  Inace, ona impotentna svinja je svojevremeno odbijena za stalno zaposlenje jer nisu imali dovoljno veliku stolicu za njega.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here