Насловна Политика Одбор за дијаспору: Како информисати Србе у расејању

Одбор за дијаспору: Како информисати Србе у расејању

0
ПОДИЈЕЛИ

Срби у дијаспори и региону нису довољно информисани о дешавањима у матици, као што ни матица нема довољно информација о дешавањима у дијаспори, посебно у региону, речено је на седници скупштинског Одбора за дијаспору и Србе у региону, на којој су представници медија из Србије износили предлоге како унапредити ту област.

pasos srbije

Председник Одбора Јанко Веселиновић рекао је да Срби у Румунији имају најбољи положај када су у питању српски језик и информисање, док у Албанији не постоји ниједан медиј на српском језику.

Говорећи о информисању на српском језику у земљама региона, Веселиновић је истакао да је веза државе и дијаспоре важан чинилац међусобног уважавања и очувања српског идентитета и апеловао да размена информација буде бржа и чешћа.

Веселиновић је рекао да је сателитски програм РТС-а главна информативна веза матице и дијаспоре, а, када је реч о писаним медијима Франкфуртске вести и Вечерње новости свакодневно се дистрибуирају у иностранству.

Више издвајања за информисање на матерњем језику

Државни секретар у Министарству културе и информисања Саша Мирковић рекао је да су за непуне две године повећана средства у области информисања на матерњем језику за 80 одсто.

Он је рекао да је за ову годину планирано 18 милиона динара, да је конкурс за пројекте расписан 2. фебруара и да ће трајати до 3. марта.

Мирковић је рекао да је буџет за фиинансирање тих пројеката пре две године био 10 милиона динара, прошле године 15, а ове 18 милиона динара, као и да се повећао горњи лимит по пројекту на 1,5 милиона динара.

Највећа сума, каже Мирковић, издвојена је за пројекте у области информисања у Хрватској и то 4,5 милиона динара.

Према његовим речима, Влада Србије настоји да да могућност да буду изабрани најбољи пројекти и да квалитет буде главни критеријум за доделу тих средстава.

Дигитализација која почиње од 17. јуна, навео је Мирковић, пружиће много више могућности да се путем дигиталних платформи производе програми који ће бити доступни дијаспори и Србима у региону како би били још боље информисани.

Сателитом до гледалаца

Николина Поповић из Управе МСП за сарадњу са дијаспором и Србима у региону рекла је да је та Управа финансирала сателитско преношење програма РТС-а у свет, а да је крајем прошле године на два конкурса одобрила 8,5 милиона динара за 18 медијских пројеката.

Она је најавила да ће Управа ове године организовати конференцију медија дијаспоре као и праксу новинара у матици.

Нова генерација исељеника

Директорка Тањуга Бранка Ђукић рекла је да су се у последње две деценије битно променили и свет комуникација, као и оно шšто зовемо дијаспором.

„Мислим да, кад је о њима, њиховим потребама и информисању реч, дрžжава, па ни медији, немају прави приступ и одговор. Специјализоване емисије и издања су потпуно анахрона и превазиђена кад је реч о тој генерацији, коју занимају другачији специјализовани прилози и информације о, на пример, новим законским решšењима, нострификацији диплома, међудржžавним споразумима који се тичу неких пословних пројеката у којима би и они могли да учествују, рејтинзима одређених факултета… „сматра Ђукић.

Уредник програма за дијаспору на Радио Београду Душан Глигоријевић предложио је да се оформи централна база у којој би се сабирали важни прилози из матице и расејања, а која би била доступна свим заинтересованима.

Одговорна уредница програма за дијаспору на РТС-у Татјана Ћитић рекла је да та редакција годишње произведе око 10.000 минута програма за дијаспору, наводећи као једну од емисија која се реализује „Србија на вези“.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here